Læg de hvide bønner i blød natten over i rigeligt vand. Skyl dem dagen efter, og lad dem simre med 1 liter vand, laurbærbladet og 2 hakkede hvidløgsfed i ca. 1 1/2 time. Hæld vandet fra, og lad det køle af.
Rens imens de grønne bønner, skær enderne af, og kog dem i rigeligt kogende saltet vand i ca. 8 minutter, til de er al dente. Skyl derefter i koldt vand, og lad dem dryppe af.
Pil og halver løgene, og skær dem i fine ringe. Lad tunen dryppe af i en sigte, og skær den i store stykker.
Til dressingen blandes eddiken med sukker, sennep, salt og peber. Pisk gradvist olivenolien i. Pres det resterende hvidløgsfed i.
Bland hvide og grønne bønner, løg og tun sammen.
Vask tomaterne, skær dem i tern, og tilsæt dem til de øvrige ingredienser. Tilsæt eventuelt de finthakkede ansjosfileter. Hæld dressingen over, drys med persille, rør grundigt rundt, og lad det stå et stykke tid inden servering.