- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Apulien – en kulinarisk rundrejse
Puglia er kendt for Alberobello, byen med de spidse huse. Det er kendt for sine hvidkalkede byer med det lyseblå Adriaterhav som baggrund. Der er store, frugtbare marker, olivenlunde og vin. Puglias specialiteter findes på tallerkener og i glas over hele verden. Dyk ned i det apuliske smagsunivers sammen med os!

Orecchiette – apulisk øreformet pasta
Orecchiette er pastaformen i Puglia. Pastaen formes traditionelt ved at flade små stykker dej ud med en kniv. Det lyder enkelt, men det er en sand kunst.
Apulierne serverer traditionelt deres orrechiette med cime di rapa. Det er en grøn bladkål med buketter, der minder om broccoli. Hvorfor ikke prøve at lave orrechiette selv !
Focaccia – det spiselige ikon i Puglia
Focaccia med bagte, søde cherrytomater er flagskibet i Apuliens kulinariske kultur. Den vidunderligt bløde, luftige dej er gennemvædet med olivenolie. Focaccia er ikke en pizza, men man kan sige, at det er Apuliens søster. Focaccia er regionens fastfood. Folk tager en i hånden som en snack, spiser den til aftensmad eller som en snack til en dag på stranden.
Her på Gustini-bloggen kan du finde masser af inspiration og opskrifter på focaccia, for eksempel
Burrata – Puglias osteoverraskelse
Burrata ligner mozzarellas tvillingesøster: blød, snehvid og skinnende som porcelæn. Burratas hylster er også lavet af mozzarella. Frisk ostemasse overhældes med varmt vand og æltes, indtil den fiberstruktur, der er typisk for mozzarella, er dannet. Derefter skæres der portioner af den friskæltede ost, som formes til små poser og fyldes.
Det særlige ved burrata er dens hjerte. Indersiden af den lille ostepose er fyldt med stracciatella, en unik blanding af fløde og fint strimlet mozzarella. Når du skærer i burrataen, flyder den cremede, mælkefriske stracciatella ud. En uovertruffen godbid!
Capocollo – marmoreret i rødt og hvidt
Tilberedningen har en lang tradition i Apulien. Pølsen er lavet af grofthakket svinenakke. Kødstykkerne hærdes først i hånden og fyldes derefter i en naturlig tarm.
I Apulien kategoriseres capocollo derfor som en “insaccati” eller “bagged” pølse. Kødet presses og krydres. Til sidst pakkes pakkerne tæt sammen med snor. Det giver capocollo den typiske cylindriske form. Pølsen nydes i meget tynde skiver. Sørg for at prøve capocollo på en panino!
Panzerotti – pæreformede dumplings
Panzerotti er mindre kendt her i landet end focaccia. De er friturestegte kager, der minder om empanadas. Ligesom focaccia er panzerotti også apulisk street food. Du kan købe dem hos bageren eller på pizzeriaet. De er sprøde og fyldt med regionens typiske ingredienser. Tomater og mozzarella er ofte gemt indeni.
Primitivo – vinen fra Apulien
Primitivo er vinen fra Apulien. Den har også mange fans i Tyskland. Men sådan har det ikke altid været. Druesortens historie i Apulien er mange hundrede år gammel. Man mener, at druerne engang kom til landet fra det, der nu er Jugoslavien. I løbet af århundrederne var Primitivo så de lokale landmænds vin. I begyndelsen af vores årtusinde blev Primitivo også opdaget af nordeuropæere og har siden da haft en unik triumf.
Navnet har i øvrigt ikke noget med “primitiv” at gøre, men henviser til sortens tidlige modning: På italiensk betyder “primo” den første, og ordet kommer fra det latinske “Primativus”. Primitivo-druer modnes tidligere end andre druesorter.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment