At drikke som de gamle romere – Lora og Posca

Posca var en populær forfriskende drik i det gamle Grækenland og Rom. I det gamle Grækenland var det stadig en helbredende drik, men i Rom blev det en hverdagsdrik for de fattige og de lavere klasser. Selv om det "kun" var de fattiges drik, havde den stadig nogle sundhedsmæssige fordele...

From Jens 2 Min Reading time

Amforaer i forskellige størrelser

Eddikevand, oldtidens forfriskende drik.

Hvad er Lora?

Lora var en drik i den romerske oldtid. Mere præcist var det en vin af presserester, som Plinius også kaldte arbejdernes vin(vinum operarium). Trester er drueresterne fra presseprocessen, som også blev brugt til at lave grappa før i tiden. Disse rester blev blandet med vand og efter en dags opbevaring sendt gennem vinpressen igen. Denne alkoholiske d rik var til at betale for den fattige del af befolkningen og smagte som en stærkt fortyndet vinbrus. På grund af den måde, den blev lavet på, kunne lora hurtigt blive til eddike, men det var billigt sluppet, fordi den så kunne bruges til at lave posca. Hvis de romerske generaler tillod deres soldater at drikke lora, blev den lavet på stedet af medbragte presserester, da drikken ikke kunne transporteres.

Hvad er Posca?

Posca var en populær forfriskende drik i det gamle Grækenland og Rom. Den blev sandsynligvis opbevaret i lerkrukker (amforaer). Præcise opskrifter er ikke bevaret, men i dag antager man, at sammensætningen var som følger: 1 ½ kop vineddike, ½ kop honning, 1 teskefuld stødt koriander, 4 kopper vand. Blandingen opvarmes i en gryde for at opløse honningen, korianderen filtreres fra, og drikken afkøles inden servering.
I det gamle Grækenland var det stadig en medicinsk drik, men i Rom blev det en hverdagsdrik for de fattige og de lavere klasser. Selv om det “kun” var en fattigmandsdrik, havde den nogle sundhedsmæssige fordele: Den gav væske og kalorier og var med til at forebygge skørbug takket være indholdet af C-vitamin. Man skal huske, at drikkevand ikke var så frit tilgængeligt, som det er i dag, og at syren dræbte bakterier i vandet og maskerede vandets dårlige smag.

Opskrift med Posca

Posca blev ikke kun brugt som en forfriskende drik, men også som en ingrediens i køkkenet. En opskrift på sur brødgrød (sala cattabia), som er overleveret af Apicius, bruger posca. Man tager gammelt fuldkornshvedebrød, udhuler det og lægger krummen i blød i posca. Stød derefter peber, honning, mynte, hvidløg, frisk koriander, salt, vand, olivenolie og koost med saltsmag (f.eks. parmesan eller grana padano) i en morter, tilsæt det udblødte brød, hæld rødvin over, og fordel grøden.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields