Biga – opskrift på gærstarter

Biga bruges i Italien til mange brødspecialiteter, fra pizza til focaccia og ciabatta biga. Det er navnet på fordejen af mel, gær og vand, som normalt tilberedes aftenen før. Fordelen er, at man som regel har mere tid aftenen før end den dag, brødet skal spises.

From Jens 1 Min Reading time

Bagning af brød med biga (gærdej)

I Italien bruges biga til mange brødspecialiteter, fra pizza og focaccia til ciabatta. Det er navnet på den fordej, der laves af mel, gær og vand, og som normalt tilberedes aftenen før. På grund af den lange hævetid er der brug for langt mindre gær, så gærsmagen næsten ikke kan mærkes i det færdige brød.

Forbered biga

For at lave biga skal du bruge
+ 100 ml lunkent vand
+ 8-10 g frisk gær
+ 175 g mel til et brød, der består af 1 kg mel. Da fordejen skal hæve i meget lang tid, er Caputo Cuoco-mel særligt velegnet.


Opløs først den friske gær i det lunkne vand. Rør derefter melet i med en gaffel. Lad bigaen hæve natten over eller i det mindste i et par timer på et lunt sted i en skål dækket med et vådt klæde eller husholdningsfilm. Ælt derefter det resterende mel i, og lad dejen hvile igen. Følg resten af opskriften, alt efter om du vil lave ciabatta, focaccia eller pizza.

gærstarter biga
Forbered Biga gærstarterdej
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields