- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Biga – opskrift på gærstarter
Biga bruges i Italien til mange brødspecialiteter, fra pizza til focaccia og ciabatta biga. Det er navnet på fordejen af mel, gær og vand, som normalt tilberedes aftenen før. Fordelen er, at man som regel har mere tid aftenen før end den dag, brødet skal spises.

Table of contents
Bagning af brød med biga (gærdej)
I Italien bruges biga til mange brødspecialiteter, fra pizza og focaccia til ciabatta. Det er navnet på den fordej, der laves af mel, gær og vand, og som normalt tilberedes aftenen før. På grund af den lange hævetid er der brug for langt mindre gær, så gærsmagen næsten ikke kan mærkes i det færdige brød.
Forbered biga
For at lave biga skal du bruge
+ 100 ml lunkent vand
+ 8-10 g frisk gær
+ 175 g mel til et brød, der består af 1 kg mel. Da fordejen skal hæve i meget lang tid, er Caputo Cuoco-mel særligt velegnet.
Opløs først den friske gær i det lunkne vand. Rør derefter melet i med en gaffel. Lad bigaen hæve natten over eller i det mindste i et par timer på et lunt sted i en skål dækket med et vådt klæde eller husholdningsfilm. Ælt derefter det resterende mel i, og lad dejen hvile igen. Følg resten af opskriften, alt efter om du vil lave ciabatta, focaccia eller pizza.

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment