Bolognese – dette er originalen!

Elsker du spaghetti bolognese? Her finder du den originale opskrift på den ægte Ragù alla Bolognese fra Italien! Lær trin for trin, hvordan du tilbereder den traditionelle sauce i henhold til autentiske instruktioner - direkte fra Bologna.

From Jens 4 Min Reading time

Lav din egen bolognese – trin for trin

San Marzano Tomaten
De bedste tomater til bolognese

Den ægte San Marzano er tomaternes dronning: Den vokser udelukkende i Agro Sarnese Nocerino-regionen ved foden af Vesuv. Den er knaldrød i farven, har næsten ingen kerner, men smager utroligt frugtagtigt, sødt og aromatisk. Den giver din bolognese den uforlignelige smag, som du ellers kun kender fra ristoranten.

Spaghetti bolognese findes ikke!

Spaghetti bolognese er nok den mest populære pastaret i Tyskland! Uanset om man er ung eller gammel, kender alle den, og alle elsker den. Men hvordan tilbereder italienerne kødsaucen, og hvad er der egentlig i den?

Hvis du spørger efter spaghetti bolognese på en restaurant i Bologna, vil du sandsynligvis få at vide: “Gli spaghetti bolognese non esistono” (på tysk: “Spaghetti bolognese findes ikke”). Det skyldes, at den italienske klassiker faktisk er en neologisme, som ikke findes på noget menukort mellem Torino og Napoli.

I Italien er retten kendt som ragù alla bolognese. Ordet ragù stammer fra det franske verbum ragoûter, som betyder “at pirre ganen”.

Pasta i Bologna

Hvor stammer ragù alla bolognese fra?

Den første dokumenterede omtale (i slutningen af det 18. århundrede) af en kødsauce serveret med pasta kommer fra Imola, nær Bologna.

I 1891 udgav silkehandleren Pellegrino Artusi, som anses for at være faderen til det italienske nationalkøkken, sin kogebog med titlen “Om videnskaben om madlavning og kunsten at nyde”.

I den viser han en opskrift, der hedder “Maccheroni alla bolognese”. Ud over oksekød og tørret kød anbefaler han også at bruge tørrede svampe, trøfler og gåselever.

Næsten et helt århundrede senere, i 1982, blev Accademia della Cucina og Confraternita del Tortellino en opskrift hos handelskammeret i Bologna, som stadig betragtes som den originale i dag. Formålet var at bevare et stykke italiensk madhistorie for fremtidige generationer.

Ragu di Bolognese
Bolognese spises med tagliatelle

Sådan serverer en italiener ragù med tagliatelle

Det er stadig en misforståelse, at “bolognese” serveres med spaghetti. Men enhver italiener ved, at tykke saucer ikke klæber godt til spaghetti. Alle kender det, når pastaen snurrer rundt på gaflen, og saucen bliver liggende på tallerkenen.

Traditionelt serveres ragù med tagliatelle. Saucen klæber bedre til de bredere tagliatelle. Mange italienske pastamestre gør også overfladen ru.

Spaghetti har derimod en tendens til at blive serveret med lette, tyndere saucer. Andre brede, flade pastaformer som pappardelle, fettuccine eller korte, rørformede former som rigatoni eller penne passer også godt til ragù alla bolognese.

P.S.: Det er selvfølgelig det samme med ragù alla bolognese som med andre italienske retter: Hver familie laver deres egen version af opskriften, og deres er altid den bedste 😉

Tagliatte har en grov tekstur til saucen

Vegetarisk bolognese

Du kan også lave denne sauce til vegetarer. Du skal blot udelade farsen og baconen og bruge andre ingredienser i stedet. Du kan bruge veggie-hakket kød og veggie-bacon fra supermarkedet. Du kan også bruge linser, hakkede valnødder, små sojastrimler eller seitan i stedet for kød.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Opskrift Vurdering




Mandatory fields