- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Lav dit eget urtesalt – på italiensk vis
I denne artikel finder du ideer til, hvordan du laver lækkert urtesalt af friske eller tørrede typiske italienske krydderurter. Der er også ideer til salte med smag som citronsalt, rødvinssalt, balsamicosalt og meget mere.

Lav dit eget urtesalt: Det er en superhurtig måde at tilføje smag og pift til dine retter. Med oregano, basilikum, rosmarin og andre urter har Italiens urtehave masser af smag at byde på. Krydret, frisk og aromatisk. Desuden er urtesalt altid en god gave fra køkkenet.
Lav dit eget urtesalt med friske krydderurter
Tommelfingerreglen er meget enkel: 1 del friske krydderurter til 1 del salt. Hak krydderurterne meget fint, og bland dem med saltet. Så er det klaret.
Opbevares urtesaltet i en lufttæt beholder på et køligt sted, kan det holde sig i lang tid, da det bevarer saltet.
Vær opmærksom på, at urtesalt med friske krydderurter altid forbliver let fugtig.
Lav dit eget urtesalt med tørrede krydderurter
Hvis du bruger tørrede krydderurter, er blandingsforholdet: ca. 20% tørrede krydderurter, 80% salt.
Tørrede krydderurter bevarer saltets krystallinske struktur. Det ser særligt flot ud, hvis du laver sådan et urtesalt med groft havsalt og derefter fylder det i en gennemsigtig kværn.
Hvilket salt skal jeg bruge til urtesalt?
Alle typer salt er mulige. Vær dog opmærksom på, at jo finere dit salt er, jo mere finthakkede skal dine krydderurter være.
- Groft havsalt (ideelt til krydderikværnen)
- fint havsalt, stensalt eller bordsalt (ideelt til daglig madlavning)
- Fior di Sale (ideel til fine gourmetretter)
Hvilke typiske italienske krydderurter passer til hvilken ret?
I princippet er alt, hvad du kan lide, tilladt. Der er dog traditionelle smagssammensætninger i det klassiske køkken. Du er velkommen til at eksperimentere og blande krydderurterne, som det passer dig!
Stege, bøffer, okse- og svinekoteletter:
- Rosmarin
- Salvie
- Laurel
- Timian
- Persille
- Oregano
- Merian
Fileter af hvidt kød og fisk:
- Basilikum
- Estragon
- Fennikel grøn
- Mynte
- Purløg
- Persille
- Koriander
Grøntsager, pasta, salatdressinger og panering
- Rosmarin
- Salvie
- Laurel
- Timian
- Persille
- Oregano
- Merian
- Basilikum
- Estragon
- Fennikel grøn
- Mynte
- Purløg
- Koriander
Italienske ideer til salte med smag
Men det er ikke kun krydderurter, der egner sig til at smage til, du kan også eksperimentere med skallen af citrusfrugter, chili, hvidløg og endda drikkevarer! Dine gæster vil blive forbløffet!
Citronsalt
Det gør du ved at blande 100 g fint havsalt med skallen af en vasket økologisk citron. Lad saltet tørre i en dag, før du bruger det. Du kan også lave mandarin- eller appelsinsalt på samme måde.
Chili-salt
Frisk chili giver saltet en flot rød farve. Bland 1 del chili med 4 dele salt. Fjern kernerne fra chilipeberne, og blend dem til en fin pasta. Bland nu dette med saltet. Pas på varmen!
Du kan selvfølgelig også bruge tørret chili. Bland blot den ønskede mængde chilisalt eller chiliflager med et salt efter eget valg.
Hvidløgssalt
En meget enkel hvidløgssalt får du ved at komme et par pillede hvidløgsfed i en krukke med skruelåg og fint salt. Forsegl glasset, og lad det hvile i en uge. Tag derefter hvidløgene ud igen – færdig!
Rødvinssalt
Læg 200 g groft havsalt i en varmebestandig skål, og hæld ca. 50 ml rødvin over. Saltet må under ingen omstændigheder opløses, less is more her. Tør skålen i ovnen i to timer ved 60 °C i en varmluftsovn, mens du rører i den af og til. Sæt en træske i døren, så den fugtige luft kan slippe ud.
Balsamico-salt
Balsamico-salt fungerer lige så nemt som det netop beskrevne rødvinssalt. Du skal blot udskifte vinen med balsamicoeddike.
Pestosalt
Bland 200 g havsalt med 100 g tørret basilikum, 1 tørret fed hvidløg, 2 spiseskefulde revet parmesan og 1 spiseskefuld pinjekerner i en blender eller morter. Lad saltet lufttørre i 2 dage, før du bruger det.
Urtesalt som gave – DIY
Farverige og aromatiske urtesalte er altid en smuk og meget personlig gaveidé. Fyld blot saltet i en fin krukke, f.eks. en skyllet konservesdåse med et gyldent låg. Bind en sløjfe om, og pynt den med en dekorativ etiket!

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment