- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Panzanella – ristet brødsalat
Panzanella er en traditionel italiensk brødsalat, som er dejlig frisk om sommeren. Opskriften er ideel til brødrester og kreativ madlavning, der fremtryller lækre og nærende retter af enkle ingredienser. Panzanella er hurtig at lave og superlækker!

- 1 Ciabatta
- 8 Vintreetomater
- 1 Skalotteløg
- 1 Agurk
- 2 Mozzarella-kugler
- 100 g Rucola-salat
- 8 EL Olivenolie, ekstra jomfru
- 2 EL Balsamico Bianco
- Salt
- Peber
- 50 g Parmesanost, høvlet
- 1 Pagt Basilikum
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Skræl skalotteløget, og skær det i fine tern.
- Step 2Skræl også agurken, og skær den i grove tern. Skær også tomaterne og mozzarellaen i grove tern.
- Step 3Skær ciabattaen i store tern, og steg dem i 4 spsk. olivenolie på en stor pande, indtil de er gyldenbrune. Lad dem derefter køle af.
- Step 4Bland rucola med tomater i tern, agurk og mozzarella i en stor skål.
- Step 5Bland 4 spsk. olivenolie, balsamico bianco, salt og peber til en dressing, og bland den med salaten.
- Step 6Fordel det ristede brød over salaten.
- Step 7Pynt skålen med plukket basilikum og spåner af parmesan.
Brødsalat fra Toscana
Panzanella har sine rødder i det toscanske landkøkken. Det var oprindeligt en ret for de fattige, som udnyttede gammelt brød og årstidens grøntsager. Navnet “panzanella” kommer sandsynligvis fra “pane” (brød) og “zanella”, et gammelt italiensk ord for en dyb tallerken.


Den originale opskrift på blød panzanella
En klassisk panzanella i Italien består af gammelt brød, der er udblødt i vand og derefter presset og trukket i små stykker, friske tomater, løg, basilikum og ofte agurk. Disse ingredienser smages til med olivenolie, eddike, salt og peber.
Panzanella med et moderne twist
Den traditionelle panzanella er meget enkel, men der findes mange variationer af denne salat i dag. I de senere år er brødsalaten blevet meget kendt og endnu mere populær.
Mange kokke har sat deres præg på salaten. Tomater og agurk er blevet tilføjet, tun, oliven eller kapers kan findes i opskrifterne, såvel som sukkermajs, pølser, mozzarella eller bønner. Den mest kendte variant i tysktalende lande er helt sikkert den, der er beskrevet her med ristet brød. Det smager super sprødt og lækkert!

Sådan serverer du italiensk brødsalat
Panzanella er især populær om sommeren, når ingredienserne er friskest og mest velsmagende. Salaten er kendt for sine forfriskende og mættende egenskaber og serveres ofte som en forret eller et let måltid.
- Som antipasto: Hvorfor ikke servere brødsalaten færdigportioneret i et Weck-glas? Det ser rigtig godt ud på en fingerfood-buffet.
- Som tilbehør til fisk og skaldyr: Panazanella passer rigtig godt til stegte skaldyr, f.eks. scampi-spyd.
- Som salat til grillmad: Den italienske brødsalat er et ideelt tilbehør til en grillaften med bistecca eller salsiccia.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment