- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Risotto Milanese – Opskrift
I opskriften lærer du, hvordan du selv laver risotto Milanese, inklusive illustrerede instruktioner. Du får også tips om de rigtige ingredienser. Med disse oplysninger kan du lave denne usædvanligt velsmagende ret: farverig og elegant, ekstra cremet og fløjlsagtig. Lad os komme i gang!

- 1 l Oksebouillon
- 2 Skalotteløg
- 4 EL Olivenolie
- 300 g Risotto ris, Carnaroli
- 100 ml Hvidvin, tør
- 25 Safrantråde, alternativt 1 tsk safranpulver
- 3 EL Vand
- 4 EL Parmesanost, revet
- 100 g Smør, kold
- Salt
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Læg først safrantrådene i en lille skål, og dæk dem med vand. Dæk til, og lad det trække i mindst 6 timer.
- Step 2Bring bouillonen i kog i en gryde. Sluk derefter for kogepladen.
- Step 3Skræl og hak skalotteløgene fint.
- Step 4Varm olivenolien op i en stor gryde, og svits skalotteløgene heri. Så snart de er gennemsigtige, tilsættes risene, og de sauteres i 1-2 minutter.
- Step 5Hæld vinen i, og lad det simre, til den er fordampet.
- Step 6Hæld en skefuld bouillon i risottoen, og vent, til væsken er absorberet, før du tilsætter den næste skefuld bouillon. Rør godt rundt hele tiden. Tilsæt gradvist al bouillonen på denne måde.
- Step 7Når risene næsten er kogt, tilsættes safran og infusion. Rør godt rundt, og kog risene færdige, tilsæt salt, hvis det er nødvendigt.
- Step 8Når riskornene er al dente, tages risottoen af varmen, og den revne parmesan og smørret røres i, så risene bliver cremede og blanke.
Tilberedning af originalen med marvknogler
I det traditionelle milanesiske køkken er fed knoglemarv en vigtig ingrediens i risotto alla Milanese. Marven smelter i gryden og giver risottoen ekstra smag og en silkeagtig konsistens.
I dag tilberedes retten ofte uden marvknoglerne i hverdagen, fordi det er hurtigere og mindre kompliceret uden dem. Mange mennesker er også mere sundhedsbevidste og undgår animalske produkter.
Hvis du stadig vil lave opskriften på traditionel vis, skal du erstatte olivenolien i trin 4 i opskriften ovenfor med 2-3 marvknogler. Og det er sådan, du gør det:
- Læg marvknoglerne i en gryde med kogende vand, og blanchér dem kortvarigt (1-2 minutter) for at fjerne eventuelle urenheder. Fjern marven ved at klemme den ud af knoglerne med en lille ske.
- Smelt knoglemarven i en stor gryde ved middel varme, indtil den bliver let skummende. Du kan evt. tilsætte en spiseskefuld smør for at give ekstra smag. Fortsæt derefter som i opskriften med skalotteløg og ris.
Safranen gør risottoen milanesisk
Den typiske smag af risotto alla Milanese kommer fra safranen, som giver retten en varm tone og en gyldengul farve. Mange sætter pris på den umiskendelige smag, som klart skiller sig ud fra andre krydderier.
Traditionelt bruger man safrantråde i Milano i stedet for safranpulver, da de har en mere intens aroma og farve. Men safranpulver har også sine fordele. Du kan begynde at bruge det med det samme, fordi det ikke er nødvendigt at lægge trådene i blød i 6 timer, og pulveret opløses mere jævnt.
Safran er følsom over for varme, så den bør først tilsættes mod slutningen af kogetiden. Det forhindrer, at smagen går tabt, og sikrer, at farven på risottoen forbliver intens.


Hvilken ris er bedst egnet?
For at få den autentiske smag og tekstur af traditionel risotto alla Milanese anbefaler vi at bruge Carnaroli-ris. Denne sort er kendt for sine store, stivelsesholdige korn, som bevarer en cremet konsistens under tilberedningen, samtidig med at de er faste at bide i. Hvis du gerne vil vide mere om de forskellige typer italienske ris, kan du læse videre her !
Sådan serverer du risotto Milanese som i Milano
Safranrisotto pyntes ofte på tallerkenen med frisk, hakket persille eller safrantråde. Milaneserne kan også godt lide at rive parmesan over retten ved bordet.
Det klassiske tilbehør til risotto Milanese er ossobuco. Det er braiserede skiver af kalveskank i en lækker sauce af tomater, hvidvin og grøntsager.


5 tips til perfekt konsistens og smag
- Rør rundt, rør rundt, rør rundt: Det sikrer, at risene koger jævnt og frigiver stivelse, hvilket øger cremetheden.
- Brug varm bouillon: Hvis du bruger kold fond, afbryder du tilberedningen og får ikke et perfekt cremet resultat.
- Safran: Tilsæt altid til sidst.
- al dente: Kog kun risene, indtil de stadig er faste at bide i midt på riskornet.
- mantecare: For at få en blank, cremet risotto skal du altid røre lidt koldt smør i til sidst.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment