- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Siciliansk appelsinsalat – med fennikel
Siciliansk appelsinsalat, kendt som "insalata di arance" på italiensk, er en traditionel ret fra Sicilien. Denne kulinariske specialitet vil imponere dig med sin friske og lette smag. Salaten bringer virkelig variation til buffeten og kan spises som forret, tilbehør eller endda som en let hovedret.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Skræl appelsinerne tykt hele vejen rundt, og fjern også den hvide hinde. Saml saften i en lille skål.
- Step 2Skær appelsinerne i 0,5 cm tynde skiver, og fjern eventuelle eksisterende skiver. Spred appelsinskiverne ud på et stort fad.
- Step 3Rens fennikelknolden, og fjern de hårde ydre dele. Læg fennikelgrøntsagerne til side til pynt. Skær det møre fennikelhjerte i små tern.
- Step 4Skær løgene i meget fine ringe.
- Step 5Til dressingen piskes appelsinsaften sammen med balsamico og olivenolie. Hak rosmarinen fint, og bland den i. Smag til med salt og peber.
- Step 6Vend fennikelterningerne grundigt i saucen, tag dem op, og fordel dem over appelsinskiverne.
- Step 7Fordel løgringe og sorte oliven på det orange fad. Dryp resten af dressingen over salaten. Kværn peberfrugten groft, og pynt med fennikelgrønt.
Insalata di arance
Et vigtigt aspekt ved denne salat er balancen mellem smagene. Salaten kombinerer sødmen fra friske appelsiner med skarpheden fra løg, ofte rødløg, som er mildere og sødere end hvide løg. Desuden gør den rød-orange kontrast virkelig indtryk.
En meget enkel dressing af olivenolie, salt og peber er typisk. Nogle gange tilsættes ingredienser som ansjoser for at give retten et ekstra pift. Friske krydderurter som mynte eller persille kan også bruges til at give retten en aromatisk smag.
Siciliansk vinterkøkken
Siciliansk appelsinsalat laves traditionelt i vintermånederne, især fordi appelsiner er i sæson på dette tidspunkt og er særligt saftige og smagfulde på Sicilien. Det er en enkel, men smagfuld ret, som fremhæver de friske, lokale råvarer på Sicilien.
Appelsinsalat serveret som på Sicilien
Vi hos Gustini har taget opskriften med hjem fra et besøg hos vores producent Barone del Murgo, som dyrker oliven og appelsiner på Etnas skråninger. Naturligvis blev hans egen høst brugt i hans salat. Der lærte vi også, hvordan man serverer salaten på øen:
- Som tilbehør: Den serveres ofte som en forfriskende ledsager til tungere retter som f.eks. grillet fisk eller kød. Den giver en behagelig kontrast til salte retter.
- Som en del af et festmåltid: Appelsinsalat serveres også ved særlige lejligheder og højtider som jul eller påske som en del af en festmenu.
- Som en let hovedret: På varmere dage eller til et let måltid kan den også serveres som hovedret, ofte ledsaget af fisk og skaldyr og frisk brød.
- I hverdagsmad: Fordi det er så nemt at tilberede, er det også en populær hverdagsret.
- Som forret: I en siciliansk menu, for eksempel før en pasta alla norma.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment