- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Spaghetti aglio e olio – italiensk opskrift
Alle italienere ved, hvordan man laver spaghetti aglio olio, selv italienere, der ikke ved, hvordan man laver mad. Denne lækre pasta med aglio (hvidløg), olio (olivenolie) og peperoncino (chili) er ideel til hurtige måltider. I Italien er retten også ekstremt populær efter en fest som pasta di mezzanotte.

- 400 g Spaghetti
- 4 Hvidløgsfed
- 1 Chilipeber, rød
- 2 Stamme Bladpersille
- 1 EL Smør
- 100 ml Olivenolie
- 50 g Parmesanost, revet
- 40 g Salt
- sort peber
- 1 Pastagryde
- 1 Pan
- 1 Suppeske
- 1 Pasta-sigte
- Peberkværn
- Parmesan rivejern
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Bring 4 liter vand med salt i kog i en stor gryde. Kog spaghettien al dente efter anvisningen på pakken.
- Step 2Pil hvidløgsfeddene. Skær dem derefter i tynde, jævne skiver, og læg dem til side.
- Step 3Skær nu chilipeberen i fine ringe, og læg dem også til side. (Bemærk: Hvis du ønsker en mildere varme, kan du halvere peberfrugten på langs og fjerne kernerne, før du skærer chilien).
- Step 4Pluk persillebladene af stilkene, og hak dem fint.
- Step 5Varm 100 ml olivenolie op i en stor gryde. Hvis du holder skaftet på en træske ned i olien, og der dannes bobler, er den varm nok til at stege krydderierne.
- Step 6Kom hvidløget på panden, og steg det under konstant omrøring, til det er næsten lysebrunt. Tilsæt nu chilien, og steg den i 5 sekunder, efterfulgt af persillen, som også steges i 5 sekunder. Kog derefter det hele af med en halv øsefuld pastakogevand. Hvis spaghettien endnu ikke er kogt, skal du holde saucen på meget lav varme.
- Step 7Lad den kogte spaghetti dryppe af, og tilsæt den til krydderolien i gryden, og bland godt. Rør en spiseskefuld koldt smør i, og lad det smelte for at få en god bindende effekt.
- Step 8Anret pastaen på tallerkener, krydr med friskkværnet peber, og drys med parmesanost.

Den originale opskrift fra Napoli
Denne populære pastaret kommer fra Napoli, hvor den er en af de typiske og traditionelle opskrifter sammen med spaghetti puttanesca og spaghetti vongole. Aglio e olio har længe været en del af cucina piccina i Napoli. Piccina betyder lille køkken og beskriver de fattiges køkken. I princippet er aglio e olio en slankere udgave af spaghetti vongole – uden vongole.
I dag er opskriften stadig så populær, fordi den er virkelig hurtig og nem at lave. Den er også praktisk, fordi den stadig kun består af ingredienser, som ikke koster ret meget, og som man altid har i skabet. Men for at den skal smage rigtig godt, skal de få ingredienser være af god kvalitet: ekstra jomfruolivenolie og frisk hvidløg.
Selv om der er så få ingredienser, er der mange variationer i opskriften. Det starter med at skære hvidløget. Du kan bruge tynde skiver, fine stave eller endda en hvidløgspresser. Du kan finde opskrifter med eller uden persille, med eller uden parmesan osv. Den mest kendte variant er helt sikkert aglio, olio e peperoncino, hvor man blot tilsætter chili til pastaen.
Ud over den klassiske spaghetti passer andre lange, tynde pastaformer også godt til denne ret, f.eks. vermicelli eller linguine.


Anbefaling af drikke til spaghetti aglio e olio
En kraftig rød Primitivo fra Puglia passer rigtig godt til denne pastaklassiker, men en Pinot Grigio er også perfekt. Hvis du ikke kan lide vin, kan du servere en kølig Birra eller Chinotto, den cola-lignende italienske limonade med smag af pomerans.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment