Spaghetti aglio e olio – italiensk opskrift

Alle italienere ved, hvordan man laver spaghetti aglio olio, selv italienere, der ikke ved, hvordan man laver mad. Denne lækre pasta med aglio (hvidløg), olio (olivenolie) og peperoncino (chili) er ideel til hurtige måltider. I Italien er retten også ekstremt populær efter en fest som pasta di mezzanotte.

From Jens 3 Min Reading time

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Udskriv
6
En enkel, typisk italiensk spaghettiret med hvidløg, olivenolie og chili. Dette måltid er superhurtigt at sætte på bordet.
4
Ingredienser
Equipment
  • 1 Pastagryde
  • 1 Pan
  • 1 Suppeske
  • 1 Pasta-sigte
  • Peberkværn
  • Parmesan rivejern
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Bring 4 liter vand med salt i kog i en stor gryde. Kog spaghettien al dente efter anvisningen på pakken.
  2. Step 2
    Pil hvidløgsfeddene. Skær dem derefter i tynde, jævne skiver, og læg dem til side.
  3. Step 3
    Skær nu chilipeberen i fine ringe, og læg dem også til side. (Bemærk: Hvis du ønsker en mildere varme, kan du halvere peberfrugten på langs og fjerne kernerne, før du skærer chilien).
  4. Step 4
    Pluk persillebladene af stilkene, og hak dem fint.
  5. Step 5
    Varm 100 ml olivenolie op i en stor gryde. Hvis du holder skaftet på en træske ned i olien, og der dannes bobler, er den varm nok til at stege krydderierne.
  6. Step 6
    Kom hvidløget på panden, og steg det under konstant omrøring, til det er næsten lysebrunt. Tilsæt nu chilien, og steg den i 5 sekunder, efterfulgt af persillen, som også steges i 5 sekunder. Kog derefter det hele af med en halv øsefuld pastakogevand. Hvis spaghettien endnu ikke er kogt, skal du holde saucen på meget lav varme.
  7. Step 7
    Lad den kogte spaghetti dryppe af, og tilsæt den til krydderolien i gryden, og bland godt. Rør en spiseskefuld koldt smør i, og lad det smelte for at få en god bindende effekt.
  8. Step 8
    Anret pastaen på tallerkener, krydr med friskkværnet peber, og drys med parmesanost.
Do you like the recipe?
Parmesan
Parmesan DOP, modnet i 36 måneder

Den kornede ostekonge! Det kræver 36 måneders modning og ægte håndarbejde at give denne krydrede, gyldne skat sin fulde smagsintensitet. Fine saltkrystaller knitrer i munden, og duften af nødder, hø og urter smyger sig om næsen.

Aglio e Olio nem madlavning

Den originale opskrift fra Napoli

Denne populære pastaret kommer fra Napoli, hvor den er en af de typiske og traditionelle opskrifter sammen med spaghetti puttanesca og spaghetti vongole. Aglio e olio har længe været en del af cucina piccina i Napoli. Piccina betyder lille køkken og beskriver de fattiges køkken. I princippet er aglio e olio en slankere udgave af spaghetti vongole – uden vongole.

I dag er opskriften stadig så populær, fordi den er virkelig hurtig og nem at lave. Den er også praktisk, fordi den stadig kun består af ingredienser, som ikke koster ret meget, og som man altid har i skabet. Men for at den skal smage rigtig godt, skal de få ingredienser være af god kvalitet: ekstra jomfruolivenolie og frisk hvidløg.

Selv om der er så få ingredienser, er der mange variationer i opskriften. Det starter med at skære hvidløget. Du kan bruge tynde skiver, fine stave eller endda en hvidløgspresser. Du kan finde opskrifter med eller uden persille, med eller uden parmesan osv. Den mest kendte variant er helt sikkert aglio, olio e peperoncino, hvor man blot tilsætter chili til pastaen.

Ud over den klassiske spaghetti passer andre lange, tynde pastaformer også godt til denne ret, f.eks. vermicelli eller linguine.

Aglio e Olio med parmesan og persille
Rødvinen Primitivo passer godt til Aglio e Olio

Anbefaling af drikke til spaghetti aglio e olio

En kraftig rød Primitivo fra Puglia passer rigtig godt til denne pastaklassiker, men en Pinot Grigio er også perfekt. Hvis du ikke kan lide vin, kan du servere en kølig Birra eller Chinotto, den cola-lignende italienske limonade med smag af pomerans.

Primitivo Rosso
Primitivo Salento IGP – Testvinder rødvin

Guld! Guld! guld! 2021, 2017 og 2016 guld ved Mundus Vini, 2022 og 2019 guld ved Berlin Wine Trophy! I glasset afspejler en dyb purpurrød farve Primitivo-bærrets frugtagtige karakter. Smagen af moden blomme og søde sorte kirsebær udfolder sig i en kraftig, men blød og fyldig rødvin. Baronen af Salento – nu i en ny skikkelse!

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.67 fra 6 stemmer (5 vurderinger uden kommentarer)
Skriv et svar
Opskrift Vurdering




Mandatory fields