- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Spaghetti carbonara – original opskrift fra Italien
I denne opskrift viser vi dig, hvordan du laver perfekt spaghetti carbonara. I øvrigt er det ikke hvilken som helst bacon, der bruges i den originale opskrift fra Roma. Det skal være den traditionelle guanciale fra svinekæberne og ikke pancetta fra pancettaen!

- 400 g Spaghetti lavet af hård hvede
- 150 g Guanciale
- 100 g Pecorino romano
- 2 Æg
- Salt
- Peber
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Skær baconen i små tern, og steg den på en stor pande, til den er dejlig sprød.
- Step 2Riv pecorinoen.
- Step 3Pisk æggene i en stor skål, og bland dem med osten og den smeltede guanciale. Krydr blandingen med groft, friskkværnet peber.
- Step 4Kog spaghettien i rigeligt saltet vand efter anvisningen på pakken.
- Step 5Lad pastaen dryppe af, og kom den i skålen, mens den stadig er varm. Bland det hele godt, og server.
Selv om tomater nok er den mest typiske italienske ingrediens, er der nogle velsmagende pastasaucer, som slet ikke indeholder tomater. Spaghetti alla carbonara er en af disse opskrifter. Den italienske hovedstad Rom og den omkringliggende region Lazio er særlig berømt for denne spaghetti-ret.
Historien om carbonara
Spaghetti, bacon, piskede æg og ost: Det er den klassiske carbonara. Der er forskellige meninger om rettens oprindelse. Kommer spaghetti fra Apenninerne, fra Napoli, eller er det endda en opfindelse af amerikanske soldater?
Carbonara – en amerikansk opfindelse
Den allerførste gang, spaghetti carbonara optræder i kilderne, er mod slutningen af Anden Verdenskrig. Der var fødevaremangel i Rom på det tidspunkt. De amerikanske soldater fik madrationer med bacon og æg.
Ifølge denne teori fik disse ingredienser derefter deres eget liv i det romerske køkken. Romerne er berømte for deres passion for pasta, og så førte det ene til det andet: spaghetti med æg og bacon.
Carbonara – en opfindelse af kulbrænderne
Ifølge denne teori stammer retten fra kulbrænderne i Apenninerne nord for Rom. Carbonari er det romerske dialektord for kulbrænder. Carbonari var ret fattige og brugte pasta og masser af bacon i deres madlavning. Bacon var trods alt holdbart og meget billigere end olie.
Carbonara – en opfindelse fra Napoli
En sidste hypotese placerer opskriftens oprindelse i det napolitanske køkken. Her bliver nogle pastaretter traditionelt smagt til og krydret med æg, ost og peber efter tilberedning.
En opskrift med mange variationer
Sammen med den traditionelle ragù bolognese og pasta napoli, som er helt ukendt i Italien, er spaghetti carbonara en af de mest populære opskrifter fra Bella Italia. Du har sikkert allerede fået denne ret serveret med flødesauce. For en ægte italiener er fløde i carbonara faktisk et nogo.
Løg, kogt skinke, parmesan eller Grana Padano-ost hører heller ikke hjemme i saucen. De originale ingredienser er: Spaghetti af durumhvede, guanciale-bacon, æg, pecorino romano, salt og peber. Baconen steges på en pande, æggene piskes sammen med den revne ost og krydres. Bland derefter det hele med den varme spaghetti. E basta!
Hvis du er på udkig efter en variation med hvidløg, så prøv denne opskrift fra Accademia Italiana della Cucina.
Lav din egen carbonara – trin for trin
Buon appetito!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment