Vitello Tonnato – italiensk opskrift

Vitello tonnato (af italiensk vitello for kalvekød og tonno for tun) er en typisk piemontesisk ret, som serveres kold. Den består af tynde skiver kalvekød overtrukket med en sauce lavet af tun, æggeblomme, ansjoser, kapers, olivenolie og citronsaft. Vitello tonnato er en af Italiens klassiske antipasti. Prøv den selv!

From Jens 2 Min Reading time

Vitello Tonnato

Udskriv
2
Kold italiensk forret af kalvekød med tunsauce.
4
Equipment
  • Madlavningsstreng, at bringe kødet i form
  • Kødtermometer
Forb. tid 1 day 1 time
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 day 1 time 30 minutter

Schritt für Schritt durch´s Rezept

Til kødet
  1. Step 1
    Bind kødet i en rund form, krydr med salt på alle sider, og steg det i olie.
  2. Step 2
    Stik et termometer ind i kødet! Tilbered det derefter i 45-50 minutter i ovnen ved 100° C varmluft. Det er færdigt, når en kernetemperatur på 55° C er nået.
  3. Step 3
    Lad det kogte kød køle af og hvile i køleskabet natten over.
Til tunsaucen
  1. Step 4
    Sæt olien til side. Kom de resterende ingredienser i en blender, og blend, indtil der er dannet en homogen blanding.
  2. Step 5
    Bland nu olien i dråbe for dråbe.
  3. Step 6
    Hvis tuncremen bliver for tyk, kan du tynde den ud med et par dråber vand.
Skænke
  1. Step 7
    Skær kalvespidsbrystet i så tynde skiver som muligt.
  2. Step 8
    Fordel et tyndt lag tunsauce på hver tallerken. Læg derefter et par skiver kalvefilet ovenpå.
  3. Step 9
    Kom lidt tuncreme over skiverne, og læg resten i en skål på bordet.
  4. Step 10
    Pynt retten med kapersæbler, peber, olie og rucola.
Do you like the recipe?

Hvor Vitello Tonnato kommer fra

Det er mest sandsynligt, at det kommer fra Cuneo i Piemonte. Men Lombardiet, Veneto og Emilia-Romagna er også mulige oprindelser. Vitello tonnato er fast forankret i den kulinariske hukommelse i alle disse regioner.

De første referencer til retten i dens oprindelige sammensætning går tilbage til det 18. århundrede. Oprindeligt indeholdt opskriften ikke tun. Den blev sandsynligvis kaldt “tonnato”, fordi kødet blev tilberedt på samme måde som tun.

Pellegrino Artusi, den store gourmet og grundlægger af det italienske nationalkøkken, præsenterede retten i sin moderne version i sin bog “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”, som blev udgivet i 1891.

Ud over den udbredte kolde version var en varm version tidligere meget populær, især i Lombardiet.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.50 fra 2 stemmer (1 rating without comment)
Skriv et svar
Opskrift Vurdering




Mandatory fields