- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
At genkende ægte parmesan
Parmesan – for mange mennesker er det et symbol på italiensk madkultur. Drys blot lidt revet hård ost over pastaen, og måltidet føles meget mere italiensk. Men ægte parmesan eller Parmigiano Reggiano, som det hedder på italiensk, er ikke det samme som en hvilken som helst hård ost. Selvom udtrykket “parmesan” er blevet etableret i […]

Table of contents
Parmesan – for mange mennesker er det et symbol på italiensk madkultur. Drys blot lidt revet hård ost over pastaen, og måltidet føles meget mere italiensk. Men ægte parmesan eller Parmigiano Reggiano, som det hedder på italiensk, er ikke det samme som en hvilken som helst hård ost. Selvom udtrykket “parmesan” er blevet etableret i almindeligt sprogbrug for revet hård ost, er det stadig langt fra korrekt. EU forsøger at bekæmpe sådanne generaliseringer gennem forordninger for at beskytte medlemslandenes kulinariske og regionale særpræg. Men ligesom mange mennesker ikke kender forskel på marmelade og syltetøj ifølge EU-forordningen fra 1982, er EU’s sprogforordning for parmesan en kamp mod vindmøller.

Hvordan kan jeg genkende ægte parmesan?
Men da den venlige læser allerede har en forkærlighed for italiensk mad, kan jeg kun håbe, at dette oplysningsarbejde vil bære frugt. Desværre kan man ikke altid genkende ægte parmesan fra Italien på etiketten. Supermarkederne går ikke af vejen for at sælge Grana Padano, som også kommer fra Italien, som parmesan, fordi navnet er mere velkendt. Selv om det er en overtrædelse af EU-lovgivningen, da begge oste er beskyttet af DOP-mærket med hensyn til deres oprindelse, produktion og navn, hvem vil så anmelde det?

Ægte parmesan kan kendes på prægningen på skorpen af både det store brød og de enkelte stykker. Der kan man læse “Parmigiano Reggiano”. Da bogstaverne går igen på hele brødet, kan man også gætte sig til navnet på et enkelt stykke. På Grana Padano er skriften derimod spækket med parabolske mønstre.

Som med andre oste som gorgonzola eller mozzarella di bufala kan man også finde det røde og gule DOP-mærke på emballagen. DOP står for “Denominazione di Origine protetta” og svarer til den tyske “geschützte Ursprungsbezeichnung”. Mærkning af ægte parmesan med dette segl skal garantere, at den er produceret ved hjælp af traditionelle metoder i oprindelsesregionen.
Om du foretrækker Parmigiano lagret i 36 måneder eller endda 72 måneder, er op til dig. Du kan bestille begge dele i vores butik. I øvrigt er smagen af Grana Padano DOP på ingen måde ringere end parmesan. Prøv det selv!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment