DOP-segl i ny farvekombination rød-gul

Hvad betyder DOP? DOP er en forkortelse for Denominazione d’Origine Protetta, det italienske svar på “Beskyttet oprindelsesbetegnelse”, som forkortes til BOB. Men da vi handler med italienske produkter, har vi naturaliseret den italienske betegnelse. DOP eller PDO bruges til at mærke produkter, hvis produktionsproces er begrænset til en bestemt region. I Italien gælder det primært […]

From Jens 2 Min Reading time

Hvad betyder DOP?

DOP er en forkortelse for Denominazione d’Origine Protetta, det italienske svar på “Beskyttet oprindelsesbetegnelse”, som forkortes til BOB. Men da vi handler med italienske produkter, har vi naturaliseret den italienske betegnelse. DOP eller PDO bruges til at mærke produkter, hvis produktionsproces er begrænset til en bestemt region. I Italien gælder det primært ost og nogle skinker. Det betyder, at opdrættet af dyrene og den videre forarbejdning af dem eller af mælken er begrænset til én region. Denne geografiske begrænsning er baseret på traditionelle produktionsmetoder. I vores sortiment gælder dette for Parmigiano Reggiano DOP, Mozzarella di Bufala Campana DOP, Grana Padano DOP, Prosciutto di Parma DOP, Pomodoro di San Marzano D.O.P. og Piennolo-tomater DOP. De fleste af produkterne bærer også deres oprindelsesbetegnelse i deres navn.

Hvem tildeler DOP-seglet?

DOP-mærket tildeles af Den Europæiske Union. Unionen ønsker at bevare regionale karakteristika ved at beskytte produktion, forarbejdning, fremstilling og de anerkendte og etablerede procedurer. Derfor havde det oprindeligt farverne blå og gul, baseret på EU-flaget. Mere præcist viser DOP-seglet et stiliseret gult felt, som sandsynligvis står for landbrugsprodukterne, omgivet af EU’s oprindelige 12 gule stjerner. I den ydre ring står der “Denominazione d’Origine Protetta” eller “Protected Designation of Origin” på det pågældende sprog. Det runde segl afsluttes med en takket krans.

IGP-mærket til venstre og det nye DOP-mærke til højre.

IGP-mærket til venstre og det nye DOP-mærke til højre.

Hvorfor er DOP’s segl nu rødt?

En af vores producenter gjorde os opmærksom på, at DOP-mærket for nylig er blevet ændret fra blåt og gult til rødt og gult. En sammenligning med IGP-mærket(Indicazione Geografica Protetta) eller BGB-mærket(Beskyttet Geografisk Betegnelse) viser hvorfor. IGP-mærket, som kun beskytter produktionen af et produkt i regionen og ikke den traditionelle produktionsmetode, har de samme farver. Den eneste forskel er bogstaverne. Oprindeligt skulle ligheden gøre det lettere for forbrugerne at vælge typiske produkter, men EU har siden besluttet, at forskellen mellem de to segl ikke er stor nok. Derfor blev det tilbage i juli 2008 besluttet at beholde DOP-mærket i rød og gul. At det gamle segl stadig kan ses på produkter, skyldes den langsomme implementering og det faktum, at det gamle DOP-segl kan bruges indtil 1. maj 2010.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields