Dyrkning af San Marzano – i din egen have

Den italienske supertomat "San Marzano" vokser ikke kun i sit hjemland ved foden af Vesuv. Tomaten bærer også stor frugt i hjemmets køkkenhave. Her er nogle tips og tricks til at dyrke dem.

From Jens 2 Min Reading time

Profil af San Marzano-tomaten

  • Frugtform: cylindrisk (10 cm lang, diameter 5,8 cm)
  • Stiklinger: 7-8 frugter
  • Frugtens vægt: 150-180 g
  • Høsttidspunkt: 90-120 dage efter plantning
  • Højde: stangtomat, ca. 1,5 meter
  • Udbytte pr. plante: 4-5 kg
  • Frisk forbrug, tomatsalat, tomatsaucer

Dyrkning af San Marzanos – trin for trin

Såning

Forhandlere tilbyder ofte frø af sorten San Marzano 2. Denne sort anses for at være den mest udbytterige. Den er velegnet til amatørtomatavlere.

Det er bedst at så frøene i slutningen af februar til slutningen af marts i vindueskarmen eller under vækstlys.

Den optimale spiretemperatur er mellem 20 og 25° C. Det tager 10 til 14 dage, før tomaterne spirer, og de første grønne blade kommer frem.

Plantning

Efter den sidste frost i midten af maj kan planterne plantes ud i bedet.

Fugt den unge plante godt, før du planter den i jorden, og vand også bedet for at gøre det lettere for tomaten at slå rod.

Lad der være 35-45 cm mellem planterne i rækken og 70-80 cm mellem rækkerne.

Basilikum, persille eller hvidløg, spinat eller salat er f.eks. velegnede til blandet dyrkning.

Jord og gødning

San Marzanos foretrækker jord, der er rig på organisk materiale. Før de unge planter plantes i jorden, er det en god idé at arbejde gødning, som f.eks. kompost, ind i jorden.

Åben mark eller drivhus

San Marzano-tomaten kan godt tilpasse sig nordlige klimaforhold, men foretrækker naturligvis et varmt, tempereret klima.

Udendørs dyrkning er derfor mulig i tørre somre, men der er risiko for brunsot i regnfulde somre. Hvis du kan, bør du dyrke San Marzano i et drivhus.

Pleje

Dæk planterne godt med kompost, halm eller folie, så regn- eller vandingsvand ikke kan sprøjte svampesporer på bladene. Knib tomaterne ud regelmæssigt, og bind dem løst op på en pind for at sikre en stabil vækst.

San Marzano i køkkenet

Det er en ideel salattomat og den perfekte sort til at lave tomatsauce. Fødevareindustrien sværger f.eks. til San Marzano, når det drejer sig om dåsetomater.

San Marzanos har næsten ingen kerner, er ikke vandige, men har et fast, sødt kød. Tomaterne udvikler først deres fulde smag, når de koges!

I øvrigt mener napolitanerne helt klart, at kun San Marzano-tomater egner sig til en ægte napolitansk pizza.

PS. Hvis du ikke kan dyrke dine egne tomater i haven, kan du finde ægte San Marzanos fra Vesuv i Gustini-butikken hele året rundt.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields