- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Frisella – det italienske knækbrød
Friselle og Knäckebröd Nogle gange er der mærkelige sammentræf. Vi har lige tilføjet Friselle til vores sortiment, og jeg læste lidt op på det. Det var der, jeg opdagede ligheden med det runde knækbrød fra Sverige. Selv om dejen er forskellig, er begge brødtyper runde og har et hul i midten. Men mens Frisella bages […]

Table of contents

Friselle med tomater og oregano
Friselle og Knäckebröd
Nogle gange er der mærkelige sammentræf. Vi har lige tilføjet Friselle til vores sortiment, og jeg læste lidt op på det. Det var der, jeg opdagede ligheden med det runde knækbrød fra Sverige. Selv om dejen er forskellig, er begge brødtyper runde og har et hul i midten. Men mens Frisella bages to gange (italienske biscotti), konserveres Käckebröd ved tørring. Begge traditioner går tilbage til en tid, hvor det var meget sværere at opbevare mad.
Det virkelige sammenfald er dog, at der er noget andet, som er typisk italiensk og typisk svensk: Lucia-festen, som fejres i begge lande den 13. december i adventstiden.

Svensk Käckebröd (knækbrød)
Friselle – fiskernes brød
Frisella (flertal friselle) kommer oprindeligt fra Apulien. Der blev den bagt til fiskerne, som tog den med på rejser, der varede flere dage. Det svarede til skikken i Tyskland med tvebakker, der – som navnet antyder – også bliver bagt to gange. Det bevarer brødet i lang tid. De apuliske fiskere spiste dog ikke frisellen som den var, men dyppede den kortvarigt i havvand og toppede den derefter med friskfanget fisk. Selv de gamle grækere siges at have kendt til et dobbeltbagt brød og dermed forløberen for friselle og tvebakker.
Køb Friselle
Friseller blev også spist på land (men nok ikke af fiskerne, som sikkert var glade for at få noget “ordentligt” at spise). Der findes f.eks. en opskrift fra Apulien, hvor de kortvarigt udblødte friseller bruges sammen med en blanding af tomater, basilikum og olivenolie i en brødsalat ( opskrift på Panzanella > ). I Napoli toppes friselle med tomater, basilikum og olivenolie (ligesom bruschetta).
Hvis du har fået smag for friselle og/eller er nysgerrig, kan du købe friselle og andre italienske brødspecialiteter hos os. Bestil nemt online, og varerne vil normalt være hos dig allerede næste dag.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment