- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Hvad betyder DOP?
Du har sikkert bemærket DOP-betegnelsen på nogle af vores italienske specialiteter. Måske har du undret dig over, hvad det handler om. Her er svarene!

DOP for italienske specialiteter
DOP står for Denominazione di origine protetta og svarer til den tyske beskyttede oprindelsesbetegnelse. Den bruges i EU til at mærke landbrugsprodukter og andre fødevarer, som er produceret efter en særlig proces, der er begrænset til et geografisk område.
Kendte italienske specialiteter med DOP-mærket er Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma (= parmaskinke), Mozzarella di bufala (= bøffelmozzarella) og San Marzano-tomater.
DOP’ens historie
De beskyttede oprindelsesbetegnelser, eller DOP’ er på italiensk, går tilbage til systemet med franske appellationer. Disse AOC’er (=Appellationd’Origine Contrôlée) er primært kendt for vine, men deres oprindelse ligger i beskyttelsen af blåskimmelosten Roquefort i det 15. århundrede. Den er opkaldt efter sit oprindelsessted og har været populær blandt feinschmeckere i århundreder og er derfor relativt dyr, så producenter af blåskimmeloste fra andre regioner også ville tjene penge og kaldte deres ost for Roquefort.
Og selv om alle producenter af blåskimmeloste bruger skimmelkulturer af arten Penicillium roqueforti, er opdrættet og frem for alt fodringen af fårene vigtig for ostens smag. Det samme gælder for andre produkter, der er beskyttet af DOP-mærket: Når det gælder kød- og mejeriprodukter, er opdrættet af dyrene allerede reguleret i vedtægterne for det respektive konsortium med hensyn til region og ernæring.
DOP-specialiteter fra Italien og Tyskland
Mange italienske oste- og pølsespecialiteter bærer allerede deres oprindelse i deres navn: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Parmigiano Reggiano, Pecorino romano, Pecorino Sardo eller Gorgonzola.
Nogle af disse specialiteter er så populære, at deres navn bruges generisk for alle lignende produkter, hvilket næppe kan undgås i daglig tale. Men for de stolte producenter må det være som et stik i hjertet, når en billigt fremstillet revet ost kaldes parmesan.
Men oste- og pølsespecialiteter med beskyttet oprindelsesbetegnelse kommer ikke kun fra Italien; tyske ostemejerier og slagtere har også fået deres produkter beskyttet af EU: Kendte tyske produkter omfatter Altenburger Ziegenkäse, Allgäuer Bergkäse og Lüneburger Heidschnucke.
Produkter med en beskyttet geografisk betegnelse er et niveau under den beskyttede oprindelsesbetegnelse. Og hvis du undrer dig over, hvor de mange tyske pølsespecialiteter befinder sig på listen, så har Nürnberg Rostbratwurst, Thüringer Rostbratwurst, Halberstädter Würstchen, Holsteiner Katenschinken og Bayerisches Rindfleisch alle en beskyttet geografisk betegnelse.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment