- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Italienske julekager – torrone, pannetone og co.
Hvilke søde sager serveres ved julens kaffebord i Italien? Vi har kigget nærmere på fem italienske specialiteter.

Julen er lige om hjørnet, og den forførende duft af fyrrenåle, stearinlys, mandariner, kanel og vanilje hænger i luften. Det er tydeligt, at julen er den sødeste tid på året. Julemarkederne vrimler med søde lækkerier: Brændte mandler, kandiserede æbler, glaserede Baumkuchen og småkager i alle former og farver pryder markedsbodernes vinduer. Men hvad spiser man i Italien ved juletid? Jeg vil gerne præsentere dig for nogle traditionelle italienske julespecialiteter. Måske vil du opdage en eller to ideer til dit julesofabord …

Duftende panforte
Panforte kommer oprindeligt fra Siena i Toscana og minder om et tysk frugtbrød. Panforte har en utrolig hyggelig, krydret aroma, som straks leder tankerne hen på jul. Det er ikke så mærkeligt, for Panforte har bogstaveligt talt det hele: Orientalske krydderier som koriander, muskatnød, nelliker, honning og kanel pirrer næse og gane. Frugtkagen består også af forskellige nødder, figner og andre kandiserede frugter. Server Panforte med en stærk espresso eller en sød dessertvin.
Fluffy panettone
Traditionen med panettone går mere end et halvt årtusinde tilbage. I dag svarer den italienske julekage til julestollen. Denne luftige, bløde kage er lavet af vand, mel og gær, plus smør, friske æg og kandiserede citrusfrugter. Den hænges på hovedet umiddelbart efter bagningen. På den måde bevarer den sin kuppellignende form og bløde luftighed. Den milanesiske specialitet udfolder sine smøragtige aromaer især efter kort opvarmning. En mousserende vin anbefales til panettone.


Gianduiotti, der smelter i munden
Gianduiotti er en nougatpraline fra Torino lavet med hasselnødder fra Piemonte. I midten af det 19. århundrede forhøjede regeringen afgifterne på luksusvarer som f.eks. kakao. Som følge heraf besluttede de lokale chokoladeproducenter at tilføje hasselnødder fra regionen til deres opskrifter. Navnet Gianduiotti er inspireret af den folkloristiske karnevalsfigur Gianduja, som blev skabt af dukkefabrikanten Gian Battista Sales i slutningen af det 18. århundrede. En dag delte Gianduja de små bidder ud ved karnevallet i Torino: De var meget populære blandt festdeltagerne og blev straks opkaldt efter Gianduja. I dag er nougatpralinerne også et populært stykke slik ved juletid.
Sprøde struffoli
I Napoli er struffoli en traditionel del af ethvert julebord. De marmorstore kugler er også kendt i Calabrien (Scalilli) og Abbruzzo (Cicerchiata). Struffoli stammer dog fra Grækenland, hvor de guldgule perler er nævnt i mange gamle skrifter. Desuden blev Napoli grundlagt af græske bosættere og var en del af det gamle “Magna Graecia”. Dejen består af mel, æg, smør, sukker og appelsinskal og steges i solsikkeolie, indtil den er sprød. Efter afkøling overtrækkes kuglerne med en honningglasur og pyntes derefter med kærlighedsperler og kandiseret frugt.


Snehvid torrone
Torrone er også kendt som hvid nougat. Den kom oprindeligt til Spanien med maurerne og rejste derfra til Italien. Torrone findes i to varianter: knasende og fast (friabile) og cremet og blød (morbido). I princippet består torronecremen kun af engblomsthonning og æggehvide. Æggehviderne piskes og opvarmes forsigtigt og røres sammen med honningen i en stor kobberkedel (i op til seks timer, afhængigt af den ønskede hårdhedsgrad). Når den rette konsistens er nået, tilsættes pistacienødder, hasselnødder eller mandler. Den færdige torroneblanding presses derefter ned i en træform og skæres til. Laget af vafler, der omslutter torronen, er typisk for italiensk torrone.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment