- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Lycopen – gør tomater til superfood
Lycopen får grøntsager til at stråle og holder dig sund. Læs her, hvordan du nemt kan øge din kondition med kraftværksstoffet fra tomater og andre grøntsager!

Lycopen er et godt stof for alle, der gerne vil gøre noget godt for deres helbred med en lille indsats. Det plantebaserede kraftstof er billigt, let at få fat i og kan ikke overdoseres. Rå tomater indeholder dog forholdsvis lidt af den sunde antioxidant. >>> Koncentrationen er særlig høj i dåsetomater, tomatsaucer og tomatpuré. Du kan også finde et håndplukket udvalg af italienske tomater i vores butik.
Hvad er lycopen?
Lycopen er et carotenoid og et sekundært plantestof. Det er det røde farvestof, der giver frugt og grøntsager deres klare røde eller orange toner. Lycopen findes i særligt høje doser i alle tomatprodukter. Men farvestoffet findes også i lavere koncentrationer i hyben, vandmelon, papaya, grønne asparges, gulerødder og pink grapefrugt.

Lycopen får tomater til at lyse rødt
Hvad gør lycopen i min krop?
Det sekundære plantestof indfanger frie radikaler. Forskning har vist, at carotenoidet kan hjælpe kroppen med at afværge kræft (f.eks. prostatakræft) og også forebygge hjerteanfald.
Hvor meget lycopen indeholder en tomat?
Et stykke rå tomat indeholder f.eks. 500 mikrogram, mens en tørret tomat indeholder omkring 950 mikrogram. Derimod indeholder 250 ml tomatjuice 22.000 mikrogram, og en halv dåse tomater indeholder hele 27.200 mikrogram. Lycopen udvikler derfor sin sundhedsfremmende effekt bedre i kogte tomater.
For at antioxidanten kan udvikle sin virkning bedre i kroppen, skal den altid indtages sammen med noget fedt. Du skal dog ikke begynde at spise en særlig fedtrig kost bare for at forbedre optagelsen. Lidt olivenolie i din tomatsauce eller en tørret tomat konserveret i olie her og der som en snack er ideelt.
Hvor meget lycopen har min krop brug for om dagen?
Edward Giovanucci er professor ved Havard School of Public Health. Han anbefaler 10.000 mikrogram af fytokemikaliet om dagen. En halv dåse tomater eller et stort glas tomatjuice vil helt sikkert dække dette krav.

Kogte tomater indeholder mere lycopen
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment