- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Plant basilikum som i Italien
Hvis du selv vil dyrke basilikum, er der et par ting, du skal være opmærksom på. Vi vil gerne give dig nogle praktiske tips og tricks til at dyrke basilikum derhjemme.

Det er ikke for ingenting, at basilikumplanten (italiensk basilico) også er kendt som kongernes urt. Uanset om det er som et grønt farvestænk på Margherita-pizzaen, som smags- og farvestof i pesto alla genovese eller bare i kombination med friske, saftige tomater – basilikumplanten er en uundværlig del af det italienske køkken.
Det videnskabelige navn for basilikum er ocimum basilicum. Man mener, at planten kom til Europa fra det nordlige Indien. I dag er den en vigtig ingrediens i både det italienske og det græske køkken.
Italienske basilikumsorter
I Ligurien, hvor basilikum bruges til at lave pesto alla genovese, dyrkes den storbladede sort O. basilicum ‘Genovese Gigante’, som også fås som frø i Tyskland.
Der er mange andre:
- Bolloso napoletano: storbladet basilikum, deraf navnet salatbasilikum
- Verde a piccolo: med små blade
- Violetto: med purpurfarvede blade
- Alla canella: med et strejf af kanel
- Al Limone: citronbasilikum
Plantning af basilikum: såning
- Basilikumfrø kan sås fra maj. Basilikumplanten hører til slægten af lette spirere. Derfor skal man sørge for, at frøene ikke er dækket af jord, men at de er let nedtrykte og ligger frit på den.
- En temperatur på ca. 20° anbefales til spiring. Planten skal også beskyttes mod vinden. Væksten sker først fra 12 °C.
- Så først frøene i næringsfattig pottemuld. Skil de spæde planter ad senere, og plant dem om i kompost eller næringsrig jord. Basilikum har brug for masser af næringsstoffer!
- Basilikum har brug for masser af lys og varme, men bør ikke udsættes for den brændende middagssol.
Plantning af basilikum: vanding, gødning, beskæring
Sørg for, at jorden altid er fugtig, men ikke overvandes. Hvis jorden er for våd, kan der opstå parasitiske sygdomme som septoria (en type svamp). På grund af risikoen for svampe dyrkes basilikum normalt i drivhuse i Italien.
Vand kun jorden, og undgå så vidt muligt at fugte bladene.
Gødning med hornspåner eller kompost giver basilikumplanten de næringsstoffer, den har brug for. Et tyndt lag kaffegrums hver 3.-4. uge giver også krydderurten tilstrækkeligt med kvælstof.
Hvis basilikumplanten producerer blomster, skal du klippe dem af. Det giver planten mulighed for at kanalisere sin energi ind i bladenes vækst. Regelmæssig beskæring fremmer også væksten. Det gør planten rigtig busket.
Du kan selvfølgelig også lade blomsterne sidde på planten. Det er en rigtig god græsgang for bier, og senere falder frøene bare ned på jorden. Næste år vil basilikum højst sandsynligt spire igen.
Høst af basilikum
Når de lysegrønne blade er fuldt udvoksede, er det en god idé at høste dem tidligt om morgenen. Bladenes aroma og smag er særlig intens om morgenen.
Vær opmærksom på, at bladene ikke skal plukkes af enkeltvis, men at grenen skal skæres af 5-7 cm under skudspidsen. Skær over det sidste bladpar, så planten kan spire igen.
Da basilikum hurtigt mister sin smag efter høst, anbefaler vi, at man bruger den hurtigt. Bladene er også nemme at tørre.
Formering af basilikum via stiklinger
Har du allerede en stor plante? Så er det fint! Du skal blot klippe en gren af og sætte den i et glas vand på et varmt, lyst sted. Skift vand af og til. Efter ca. 2 uger vil du se, at grenen har udviklet rødder. Derefter kan du plante stiklingen. En hurtig metode til at formere basilikum…

PS: Her er nogle flere ideer til opskrifter med frisk basilikum:
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment