San Marzano – Portræt af en tomatsort

San Marzano betragtes som stjernen blandt italienske tomater. Hvad gør denne tomat så speciel? Den er knaldrød, har en unik frugtagtig smag og et fast kød. Det ser vi nærmere på i denne artikel!

From Jens 2 Min Reading time

Historien

Som navnet antyder, er der en forbindelse mellem San Marzano-tomaten og byen af samme navn i Campania.

Legenden siger, at de første planter kom til Europa i 1770 som en gave fra kongen af Peru til kongen af Napoli og blev plantet i den frugtbare jord omkring Vesuv.

Den industrielle dyrkning af San Marzano-tomaten begyndte omkring 1926, og sorten er ideel til dåsetomater, da den udvikler en særlig dybde i smagen, når den konserveres.

I 1980’erne opstod der i stigende grad sygdomme i San Marzano-markerne på Vesuvius. Landmændene plantede tomatsorter, der var mere modstandsdygtige over for dette, og som også var lettere at høste og forarbejde mekanisk.

I 1991 blev San Marzano officielt fjernet fra sortskataloget og gik i glemmebogen.

Reddet fra udryddelse

Campania-regionen bestilte forskning i 1995-1997 for at bevare den genetiske arv fra San Marzano.

Og kort før årtusindskiftet vendte nye planter langsomt tilbage til markerne i Campania. I 1996 fik de DOP-status, og i 1999 blev der oprettet et konsortium for at beskytte dem.

Slow Food-bevægelsen har også sat San Marzano på listen over bevaringsværdige sorter, hvilket har øget interessen for tomatsorten på verdensplan.

Beskyttet oprindelsesbetegnelse

I dag anses San Marzano for at være tomaternes dronning. Det førnævnte konsortium overvåger ægtheden af de San Marzano-tomater, der sælges.

Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (DOP) “Pomodoro San Marzano dell Agro Sarnese Nocerino DOP” (San Marzano-tomaten fra Sarnese-Nocerino-regionen) er kun forbeholdt tomater, der opfylder strenge krav. De skal f.eks. vokse i Agro Nocerino Sarnese-regionen omkring San Marzano i Campania. De må kun høstes, når de er helt modne, og kun i hånden.

Til sammenligning: De tomater, du kan købe i supermarkedet, vokser ikke længere i jord, men i næringsopløsninger. De har et tykt skind og høstes umodne. Det er den eneste måde, frugten kan overleve lange transportruter og opbevaringstider på.

Hvilke San Marzano-sorter er tilgængelige?

Disse frø har bevaret en del af den genetiske arv fra den oprindelige sort.

  • KIROS eller Cirio Selection 3: bruges i italiensk landbrug
  • San Marzano 2: giver det højeste udbytte
  • 20 SMEC 3

Hvis du selv vil dyrke San Marzano-tomater, kan du læse videre her!

I køkkenet føler San Marzano-tomaten sig mest hjemme som sauce på en pizza!

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields