Scamorza – en lille pose med ost

Produktion af scamorza Den scamorza slutter sig til Provolone og Mozzarella i gruppen af filata-oste. Det er det navn, man normalt giver syditalienske oste, der er fremstillet ved hjælp af filata-metoden, hvor skoldhedt vand hældes over den friske ostemasse. Den tykke masse omrøres derefter og bearbejdes til en formbar dej. Den deles i nogenlunde lige […]

From Jens 1 Min Reading time

Produktion af scamorza

Den scamorza slutter sig til Provolone og Mozzarella i gruppen af filata-oste. Det er det navn, man normalt giver syditalienske oste, der er fremstillet ved hjælp af filata-metoden, hvor skoldhedt vand hældes over den friske ostemasse. Den tykke masse omrøres derefter og bearbejdes til en formbar dej. Den deles i nogenlunde lige store dele og formes. Scamorza er kendetegnet ved sin pære- eller sækform, hvor to stykker normalt hænger i en snor.

Scamorza Affumicata

Scamorza Affumicata

Egenskaber ved Scamorza

Især Puglia er kendt for sin scamorza-produktion, især provinsen Bari. Ud over sin typiske form har scamorza også andre kendetegn, der adskiller den fra andre italienske oste. Det gælder bl.a. den mørkegule til lysebrune skorpe med en meget lys ostemasse. I modsætning til mozzarella er den meget kompakt. Fedtindholdet er mellem 40 og 50 % i tørstof. Ud over den rene version fås Scamorza også røget, og i så fald hedder den Scamorza affumicata. Meget, meget velsmagende, hvis du kan lide rygeost.

Brug af scamorza

I princippet kan scamorza bruges overalt, hvor du ville bruge mozzarella. Den smelter lidt bedre end mozzarella og er derfor ideel til gratinering. Den røgede version er et særligt højdepunkt på en blandet ostetallerken. Da pastaen er mere kompakt end mozzarellas, er scamorza også meget velegnet som bordost.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Mandatory fields