- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Bedste basilikumpesto: Pesto Genovese
Duften af frisklavet basilikumpesto er simpelthen fantastisk. Den intense grønne farve er også spektakulær. Kort sagt: Pesto er en utrolig delikatesse og så nem at lave!

- 1 Knibe Havsalt , fint
- 1 Tå Hvidløg
- 50 g Pinjekerner
- 100 g Basilikumblade, plukket, uden stilk
- 150 ml Olivenolie, ekstra jomfru
- 50 g Parmesanost , revet
- Mørtel
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Pil hvidløgsfeddet, og skær det i meget fine tern. (Tip: Hvis du kun kan lide et strejf af hvidløg, kan du halvere feddet og gnide indersiden af morteren med de skårne flader. Læg derefter resten af feddet til side).
- Step 2Stød salt og finthakket hvidløg i en morter til en cremet konsistens. Det er bedst at bevæge støderen i en cirkulær bevægelse inde i morteren.
- Step 3Tilsæt pinjekernerne gradvist til morteren i portioner, og mal dem.
- Step 4Nu er det de plukkede basilikumblades tur. De kommes også i morteren i små portioner, den ene efter den anden, mens der stødes.
- Step 5Tilsæt gradvist den revne parmesan til morteren, og fortsæt med at stampe. Blandingen skal have en cremet konsistens.
- Step 6Mens den ene hånd fortsætter med at stampe, hælder den anden hånd langsomt olivenolien ned i morteren i en tynd stråle. Når alt er blandet godt sammen, er pestoen klar.
Hurtig skiftende kunstner fra mørtel
Pesto refererer altid til en rå sauce, hvor ingredienserne er moset. Den mest kendte opskrift er uden tvivl pesto alla genovese, eller basilikumpesto.
Men ingredienslisten kan ændres og varieres i det uendelige. Pesto smager altid godt. I stedet for parmesan kan du f.eks. bruge pecorino eller grana padano. Men pesto kan også laves uden ost. Brug valnødder, mandler eller hasselnødder i stedet for pinjekerner. Brug græskarkerne- eller rapsolie i stedet for olivenolie. Erstat basilikum med ramsløg, rucola, persille og, og, og…


Der er kun én topprioritet: Pesto skal have en cremet konsistens. Så er den en kulinarisk allrounder, der passer godt til mere end bare pasta. Prøv en skefuld pesto i suppe, på crostini, bruschetta og sandwich, på pizza, i risotto, i kødskiver eller endda som fyld i roulader.
Mere om emnet
Pesto kommer fra Genova
Pesto er oprindeligt en del af Genovas kulinariske arv. Den blev sandsynligvis opfundet her i Ligurien. Pestare betyder “at mose” på italiensk, og det er derfra, navnet kommer.
Her i Ligurien serveres genovesisk pesto traditionelt med små snoede pastaer, ofte lavet af kastanjemel. Det kaldes trofie di castagne al pesto.


Frank Sinatra gjorde i øvrigt pesto berømt uden for Italiens grænser. Hans mor kom fra området omkring Genova. Hun gav sin lidenskabelige kærlighed til sit hjemlands køkken videre til sin søn. Og så var det, at Franks billede endte i en reklame for pesto, og den grønne sovs’ popularitet eksploderede.
De rigtige ingredienser til Original Pesto Genovese
I øvrigt er DEN ene opskrift på pesto genovese ikke hugget i sten nogen steder. Den første nedskrevne opskrift på pesto genovese (fra 1864) nævner hollandsk ost, persille og merian som ingredienser. Det lyder måske mærkeligt i dag! Men dengang var det den maritime handel, der prægede verden og livet i havnebyen Genova. Måske var Gouda simpelthen smart? Og uden nutidens drivhuse var basilikum faktisk kun tilgængelig om sommeren dengang …
Typiske ingredienser, som de fleste italienere kan blive enige om nu om dage, er:
- Basilikumblade
- Pinjekerner
- Hvidløg
- Parmigiano Reggiano
- Olivenolie (fra Taggiasca-oliven, med lavt syreindhold)
- Havsalt
PS: Hvis du kunne lide opskriften, hvorfor så ikke bogmærke den på Pinterest! Der er meget mere inspiration om god mad og Italien på Gustini-profilen. Det er værd at følge os der !
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment