- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Focaccia opskrift – Original italiensk
Sprøde, fugtige, bløde og luftige. Det er de bedste fordele ved italiensk fladbrød. Focaccia er nemt at lave og kræver kun få ingredienser. Perfekt som en let frokost, til en aperitif eller til at lave sandwich.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Rør saltet ud i det kolde vand.
- Step 2Gnid den friske gær ud i melet.
- Step 3Tilsæt gradvist saltvandet til melet, og ælt enten i hånden eller med en foodprocessor.
- Step 4Tilsæt sukker og olivenolie til dejen, og fortsæt med at ælte. Når dejen er elastisk og ikke længere klistret, dækker du den til og lader den stå ved stuetemperatur i 2 timer.
- Step 5Sæt derefter dejen i køleskabet i 24 timer.
- Step 6Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i 2 timer, før den sættes i ovnen.
- Step 7Pensl nu en bageplade med olivenolie, og tryk dejen ned i den rektangulære form med fingrene. Lad dejen hæve igen i 30 minutter.
- Step 8Tryk nu små buler i hele dejen med fingerspidserne. Tilsæt olivenolie og groft havsalt til fingeraftrykkene. Olivenolien skal dække hele overfladen.
- Step 9Drys focacciaen med oregano, og bag den i en forvarmet ovn ved 180 °C i 25 minutter, til den er gyldenbrun.
Ligurien er Italiens focaccia-mekka
Focaccia hører til i Ligurien, ligesom pizza hører til i Napoli. Og faktisk er skridtet fra foccaccia til pizza ikke så stort! Men en god focaccia er ikke så tynd som en pizza og ikke så rig på fyld. Den har en luftig, blød midte, er sprød udenpå og bages gyldenbrun med ekstra olivenolie!
I Genova spiser man fugassa, som fladbrødet hedder på den lokale dialekt, hele dagen. Det starter med morgenmaden. Ved frokosttid tages fladbrødet med som en snack fra et af de mange bagerier (kaldet panetteria) og spises direkte fra hånden, indpakket i smørret papir. Om aftenen serveres fugassa skåret i små stykker som aperitif.
Ordet focaccia stammer fra det latinske “focus”. Fokus betyder noget i retning af ildsted eller madlavning i et ildsted. Selv de gamle romere bagte dette fladbrød.
Foccacia – forskellige opskrifter i Italiens regioner
Der er mange variationer af brød i Italien. De adskiller sig i produktionsprocessen og i valget af ingredienser og krydderier.
- Genova: klassisk version af fladbrød med olivenolie og salt, med løg, Recco Focaccia (med stracchino)
- Firenze: med vindruer
- Piemonte: di Susa (sød version), Novese (med svinefedt)
- Focaccia fra Bari (med tomater)
- Focaccia fra Messina (med frisée, tomater, ansjoser og ost)
- Syditalien: med sorte oliven
Genial idé: Sandwiches lavet af focaccia
Focaccia-sandwiches er en god måde at pifte det italienske fladbrød op på. Det er også en god idé, hvis du har noget focaccia til overs! Opvarm blot resterne kort i ovnen, skær dem op, og fyld dem med salumi og grøntsager.
- 1 Glas Crema di Parmigiano
- 100 g Antipasti i olivenolie
- 1/2 Pagt Rukkola
- 100 g Parmaskinke
- 100 g Italiensk salami
- 6 Taggiasca-oliven
- 6 Basilikumblade
- 6 plukker af træ
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Skær den afkølede focaccia i 6 stykker på ca. 6×6 cm.
- Step 2Skær stykkerne i midten, som en bolle.
- Step 3Smør bunden med parmesancreme. Top derefter med lidt rucola, antipasti, skinke og salami. Læg låget på toppen.
- Step 4Sæt en oliven og et basilikumblad på et spyd, og sæt sandwichene fast med dem.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment