- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Gnocchi opskrift – original italiensk
Italienske gnocchi er traditionelt lavet af kartofler, mel og æg. Disse små italienske dumplings har en vidunderlig blød konsistens og er meget mættende. Som tilbehør, som hovedret, bagt eller som salat: gnocchi er super alsidige. De smager bedst, når de er hjemmelavede!

- Kartoffelpresser
- Rillet bræt (alternativt gaffel)
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kog kartoflerne, skræl dem, og pres dem gennem en kartoffelpresser, mens de stadig er varme.
- Step 2Sigt melet ud på en arbejdsflade. Tilsæt kartoffelmosen, det hele æg og lidt salt.
- Step 3Ælt det hele sammen, til du har en kompakt, let formbar dej.
- Step 4Skær dejen i kvarte, og form hvert stykke til en fingertyk rulle.
- Step 5Skær nu rullerne i stykker på 2 cm.
- Step 6For at skabe de typiske riller skal du rulle dejstykkerne over bagsiden af en gaffel eller trække dem over et rillebræt.
- Step 7Kog gnocchi i en stor gryde med let simrende saltet vand. De er klar, når de flyder op til overfladen.

De rigtige kartofler
I Italien er hver eneste detalje i tilberedningen – fra valget af kartoffelsort til dejens konsistens – nøje overvejet for at opnå den perfekte tekstur og smag. Det er ekstremt vigtigt at bruge melede kartofler. De får en blød og luftig konsistens, når de koges. Melede kartofler har et højere stivelsesindhold og mindre fugt end voksagtige sorter, hvilket betyder, at de let falder fra hinanden, når de koges. Det giver dejen den møre konsistens, som gør gnocchi så speciel. Hvis man bruger voksagtige kartofler, bliver konsistensen ofte gummiagtig. Typiske sorter, der kategoriseres som melede, er f.eks. Adretta og Bintje.
Rillerne er til saucen
For at give dine gnocchi de typiske riller skal du tage et stykke dej og rulle det let hen over tænderne på en gaffel eller et særligt bræt. Tryk forsigtigt for at danne rillerne, som ikke bare ser pæne ud, men også absorberer mere sauce.

Gnocchi-opskrift: Italienske variationer
Gnocchi har en lang tradition i Italien og findes i forskellige regionale variationer. De er ikke altid lavet af kartofler; nogle versioner er lavet af ricotta, brød eller semulje. Hver region har sine egne præferencer og opskrifter, som er forskellige med hensyn til de anvendte saucer:
- alla Sorrentina: serveres i en tomat- og mozzarellasauce og bages i ovnen.
- al Burro di Salvia: vendt i smeltet smør med frisk salvie
- al Pesto: med Pesto Genovese eller Pesto Rosso
- al Gorgonzola: cremet sauce, nogle gange med spinatblade
- al Ragù: med den berømte Bolognese-kødsauce
Det er gnocchi på tysk
Ordet kommer fra italiensk og er flertalsformen af “gnocco”, som betyder “lille bolle”. Det er afledt af ordet “nocca”, som betyder “knude”, og henviser til den knudelignende eller knoldede form.
“Gnocchi” udtales [ˈɲɔkki]. “Gn” udtales på samme måde som det spanske “ñ” eller “gn” i det franske “champagne”, dvs. med en blød, nasal lyd. Vokalen “o” lyder som i “Tor”, og endelsen “kki” udtales med et tydeligt og kort “k”.
Tæller gnocchi som pasta?
Selv om de bruges på samme måde som pasta, klassificerer italienerne ikke gnocchi klassisk som pasta, men snarere som en separat kategori af pastaretter. Pasta er hovedsageligt lavet af semulje eller mel af hård hvede og vand. Gnocchi er derimod baseret på kartofler og har en anden konsistens. I den italienske menu serveres gnocchi dog på samme måde som pasta. De serveres normalt som “primo piatto” eller første hovedret.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment