- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Lav dine egne farfalle – ligesom i Italien
Farfalle betyder sommerfugle på italiensk. Det er en særlig dekorativ pastaform, som er absolut alsidig i kulinarisk henseende. Og det bedste af det hele? Den er meget nem at tilberede. Giv det en chance!

- 1 Pastamaskine, eller kagerulle
- 1 Konditorhjul
- 1 Hersker
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Hæld pastamelet ud på en arbejdsflade. Lav en fordybning i midten af melbunken. Tilsæt de sammenpiskede æg og en knivspids salt i fordybningen. Begynd nu at ælte dejen fra kanten. Ælt, indtil dejen er homogen. Hvis den er for hård, så tilsæt vand dråbe for dråbe. Dejen er klar, når den er glat og elastisk, men ikke klistret.
- Step 2Form dejen til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.
- Step 3Tag nu et stykke fra dejkuglen, og ælt det med hænderne. Form dejstykket til en kugle, og rul den let ud med en kagerulle.
- Step 4Kør dejen gennem pastamaskinen. Tip: Hvis du ikke har så meget øvelse endnu, er det godt at have en anden person til at løfte den rullede dej ud af maskinen.
- Step 5Vælg først niveauet med den største rulleafstand. Efter to eller tre gennemløb skal du folde den resulterende pastaplade ind igen til venstre og højre mod midten, støve dejen med lidt mel og køre den gennem pastamaskinen igen. Gentag dette 3-4 gange på hver valseindstilling for at gøre pastaen glattere, fastere og mere sej.
- Step 6Reducer gradvist afstanden mellem rullerne. Du kan selvfølgelig også rulle dejen ud med en kagerulle. Til sidst skal dejen være helt tynd.
- Step 7Sørg for at skære den udrullede pastadej, mens den stadig er fugtig. Det gør du ved at melere din arbejdsflade godt, lægge dejstrimlerne på den og skære dem i 4-5 cm brede strimler. Skær derefter disse strimler i ca. 5 cm brede firkanter. Hvis du vil have bølgede farfalle, skal du sørge for at bruge et bølget pastahjul til dette trin.
- Step 8Tag et rektangel af dejen, og tryk midten sammen med tommel- og pegefinger. Gør det samme med alle firkanterne. Læg pastaen på bageplader beklædt med bagepapir, plader drysset let med mel eller store tallerkener.
- Step 9Når den første portion dej er brugt, skæres det næste stykke dej af, og alle trin gentages. Fortsæt på denne måde, indtil dejen er brugt op.
- Step 10Lad farfalle tørre i 30 minutter før tilberedning. Kogetiden i kogende saltet vand er ca. 5 minutter.
Farfalle og deres former
Farfalle er særligt almindelige i Norditalien. De stammer sandsynligvis fra Emilia-regionen. I dag kan de også findes i regionale køkkener under navne som nocchette eller fiocchetti.
Den mest almindelige type har en glat overflade med rillede kanter. Der findes dog også farfalle rigate, som har riller eller ribber (hvilket betyder “rigate”). Pastaen produceres i forskellige størrelser – miniaturestørrelsen kaldes farfalline, mens den større variant kaldes farfallone.
Farfalle fås også i forskellige farver: rød (med rødbede eller tomater), grøn (med spinat) eller sort (med sepiablæk). Hvis du vil lave farverig pasta, kan du læse denne artikel. Her forklarer vi præcis, hvordan du farver dejen, og hvad du skal være opmærksom på, når du laver den. En tallerken med farverig sommerfuglepasta er en skøn fryd for øjet.
Sådan serverer du farfalle
De serveres normalt med tomat- eller flødesauce eller bruges i salater. Her er en liste over de bedste saucer. Klik på dem, og prøv dem!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment