Lav dine egne fusilli

At lave fusilli selv er en kunst. En kunst, der kan læres. Til denne pastaform skal du bruge en pastadej uden æg. Den tilberedes kun med semulje af hård hvede, vand og lidt salt. Sørg for at prøve det! Hjemmelavet fusilli smager simpelthen guddommeligt.

From Jens 3 Min Reading time

Lav dine egne fusilli

Udskriv
0
4
Equipment
  • 1 Strikkepind
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 2 timer

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Læg semolaen på arbejdsfladen, og lav et hul i midten. Tilsæt salt og vand, og bland og ælt, indtil dejen er elastisk og glat. Form dejen til en kugle, dæk den med plastfolie, og lad den hvile i køleskabet i 1 time.
  2. Step 2
    Når dejen har hvilet, halveres den, og arbejdsfladen males med mel.
  3. Step 3
    Form den ene halvdel til en lang rulle med samme diameter som din lillefinger.
  4. Step 4
    Skær rullen i 1 cm brede stykker.
  5. Step 5
    Rul nu hvert enkelt stykke, til det kun er 5 millimeter tykt, og læg dem alle på den melede overflade.
  6. Step 6
    Tag nu en dejslange, læg den med den ene ende på den ene ende af pinden, hold den der, og vikl dejen i en spiral rundt om strikkepinden med den anden hånd.
  7. Step 7
    Skub den færdige nudel af nålen, og lad den tørre.
Do you like the recipe?

Spiralnudlen har en spændende historie

Fusilli er en spiralformet snoet, kort pastatype. Navnet henviser til det italienske ord “fuso”, som betyder spindel. Legenden siger, at de stammer fra det 16. århundrede og blev opfundet i Firenze. Sønnen af en kok siges at have viklet dejrester rundt om strikkepinde, mens han legede. Fødslen af fusilli!

I virkeligheden kommer de fra Campania. I pastamekkaet der, den lille by Gragnano, laver man stadig spaghetti i hånden ved at rulle den på en tråd og derefter tørre den. Det lyder enkelt, men det er det ikke: Det er et spørgsmål om hastighed og styrken af håndbevægelsen. Hvis man er for langsom, får man ikke den rigtige form, og hvis man bruger for meget kraft, får man ikke det karakteristiske hul, der kendetegner pastaen.

Produktion er en kunstart, et håndværk, som kun få mestrer. Selv i dag reserverer nogle virksomheder en del af deres fabrik til at undervise i denne tradition. Tilberedningskunsten er virkelig ikke let, og derfor plejede velhavende familier at tilkalde specialiserede husmødre, hvis de ville nyde perfekte fusilli.

Håndlavede fusilli er i øvrigt meget længere end fusilli fra supermarkedet. Det kortere format kan nemt produceres på maskine, er mindre tilbøjeligt til at gå i stykker og er derfor meget mere velegnet til massesalg.

Er fusilli og spirelli det samme?

Du kan ikke købe spirelli i Italien. Ordet spirelli er en tysk opfindelse. Ifølge Duden-ordbogen er det en “faktuelt ukorrekt, italianiserende orddannelse for spiral”. Vi formoder, at det blev skabt i DDR og derefter spredt til hele Tyskland. Men hvis du køber industrielt fremstillede fusilli, får du præcis den pasta, som du forstår ved spirelli.

Hvilken sauce til fusilli?

Takket være deres snoede form er fusilli ideelle til at tilberede med saucer, der trænger direkte ind i pastaens riller. Nogle af de mest kendte opskrifter er “alla napoletana” (tomatsauce med bacon og ricotta), “alla molisana” (tomatsauce med lam) og “al forno” (bagt i tomatsauce med ost). Fussili passer også godt til sommerens pastasalater.

Lav dine egne fusilli – trin for trin

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Skriv et svar
Opskrift Vurdering




Mandatory fields