- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Pastadej – lav din egen italienske pasta
Det er meget nemt at lave pasta selv. Alt, hvad du skal bruge til original italiensk pasta, er æg, mel og salt. Og selvfølgelig en knivspids Amore.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Sigt pastamelet ud på en arbejdsflade. Dette skaber et bjerg. Lav en fordybning i midten. Hæld æg og en knivspids salt i fordybningen, og rør det gradvist ind i melet med en gaffel.
- Step 2Ælt dejen med hænderne, indtil den er ensartet. Hvis dejen er for hård og ikke kan æltes ordentligt, skal du tilsætte vand dråbe for dråbe.
- Step 3Dejen er klar, når den er glat og elastisk, men ikke klistret.
- Step 4Form dejen til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i mindst 30 minutter og op til højst 3 dage.
- Step 5Rul nu dejen ud (med en pastamaskine eller kagerulle), og skær den ud i den ønskede form.
- Step 6Kog pastaen af denne dej i rigeligt kogende saltet vand. Når pastaen flyder op til toppen, er den klar.
- Step 7Vigtigt: Lad aldrig pastadej ligge i længere tid, da den ellers bliver skør!
Italiensk pastadej – trin-for-trin instruktioner
Ingredienser til den perfekte pastadej:
Valget af ingredienser afgør senere kvaliteten af pastaen. Din personlige smag spiller også en rolle i valget. Grundopskriften er enkel, men kan også ændres.
Mel 405 eller Tipo 00 i pastadej
Ja, du kan lave din pasta med 405 mel. Men det er ikke rigtig italiensk. Italienerne bruger Tipo 00-mel, som har et højt glutenindhold og derfor er perfekt til pastadej.
Semola eller durumhvedegryn i pastadej
I grundopskriften ovenfor er pastaen kun lavet af mel. Du kan dog også vælge et forhold på 25-75 eller 50-50 mellem durumhvedegryn og hvedemel. Det er endda muligt at lave en dej, hvor man kun bruger durumhvedegryn. Som allerede nævnt afhænger det hele af dine præferencer.
Reglen er: Jo mere durumhvedegryn, jo grovere bliver pastaen. Jo mere mel, jo finere.
Hvis du vælger en blanding med durumhvedegryn, skal du også her vælge det italienske produkt, semola di grano duro. Semola males finere end tysk durumhvedegryn og sikrer derfor bedre pastaresultater.

Æg i pastadej
Tommelfingerreglen for en god pastadej er: Brug 100 gram mel og 1 æg pr. person. Mange italienere tilsætter dog ekstra æggeblommer til dejen. Det gør den mere gul og frem for alt mere elastisk.
Pastadej uden æg
Det er selvfølgelig også muligt at lave vegansk pastadej, dvs. helt uden æg. Denne type pasta er meget almindelig i Italien og er ofte lavet af semola, den italienske durumhvedegryn. Du kan finde en god opskrift på dette her på bloggen.


Tørring og konservering af pastadej
Pasta lavet af æggedej kan også tørres godt. Læg dem ud på en melet arbejdsflade eller en bageplade for at tørre dem. Lang pasta kan også hænges over et kosteskaft eller på en rigtig pastatørrer. Det er vigtigt, at pastaen ikke klistrer sammen under tørringen, og at den virkelig tørrer igennem. Det bør være tilfældet efter senest 2 dage. Den tørre pasta kan derefter fyldes i lufttætte beholdere.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment