- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Pastadej uden æg – lavet af durumhvedegryn
Du skal bare lave din egen pasta! Den grundlæggende italienske opskrift på pastadej lavet af ren hård hvede kræver traditionelt ingen æg og er derfor endda vegansk. Hemmeligheden bag succesen ligger i at vælge de rigtige ingredienser.

- 400 g Gryn af hård hvede , Semola di grano duro
- 200 ml Vand
- 0,5 TL Salt
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Læg durumhvedegryn i en pyramideform på en arbejdsflade. Lav en fordybning i midten, drys saltet i, og ælt gradvist vandet ind i grynene.
- Step 2Ælt dejen med hænderne (eller i en foodprocessor), indtil alt er samlet. Hvis dejen er for hård, skal du tilsætte vand dråbe for dråbe (virkelig dråbe for dråbe), indtil konsistensen er glat og elastisk, men ikke længere klistret.
- Step 3Form dejen til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i 30 minutter.
- Step 4Rul derefter dejen ud (med en pastamaskine eller kagerulle), og skær den ud i den ønskede form.
- Step 5Kog pastaen af denne dej i rigeligt kogende saltet vand. Når pastaen flyder op til toppen, er den klar.
- Step 6Vigtigt: Lad aldrig pastadejen stå ude i luften i længere tid, da den ellers hurtigt bliver skør!
Vegansk pastadej – trin-for-trin instruktioner
Ægfri pastadej i Italien
Pasta secca, dvs. pastadej uden æg, er mere almindeligt i Syditalien. I nord spiser italienerne pasta all’uovo, dvs. pastadej med æg.
Forklaringen på dette ligger i hveden. Den glutenrige durumhvede har ekstra gode klæbeegenskaber, og derfor klæber pasta lavet af durumhvedegryn (semola di gran duro) rigtig godt sammen, selv uden tilsætning af æg. Denne durumhvede vokser dog kun i syden.
Nordlig hvede indeholder ikke så meget gluten. Her bruges æg for at sikre, at pastadejen holder.
Tør frisk pastadej uden æg
Der er brug for meget plads til tørring, så pastaen ikke klistrer sammen. Her er forskellige muligheder:
- Bageplade beklædt med bagepapir
- Pastatørrer
- Horisontalt ophængt kosteskaft
- Tørresnor
- en klud på et bræt eller en arbejdsflade
Det er vigtigt, at pastaen er helt tør, hvilket kan tage op til to eller flere dage ved stuetemperatur.
Kan hjemmelavet pasta holde sig?
Hjemmelavet æggefri pasta har en meget lang holdbarhed, meget længere end pasta lavet af æggedej. Det er dog vigtigt, at du pakker dem lufttæt, f.eks. i dåser eller glas.
En anden mulighed er at fryse den. Hvis du beslutter dig for at gøre det, kan du lægge pastaen i fryseren med det samme – uden at tørre den. Kog om nødvendigt direkte i kogende saltet vand.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment