- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Pizzasauce – original opskrift fra Napoli
Hemmeligheden bag en perfekt pizzasauce er kvaliteten af tomaten. Jo bedre den er, jo mindre skal du gøre for at udnytte dens fulde potentiale. Og du ender med den perfekte tomatsauce til din pizza - enkel, ren og fuld af smag!

Table of contents
- Pizzasauce selber machen
- Pizzasauce som på et pizzeria
- Tomaten bliver til pizzasauce
- Lav aldrig pizzasauce i en blender!
- Kog ikke pizzasaucen ind
- Mere om emnet
- Videovejledning: Lav din egen pizzasauce
- Gyldne regler for den bedste pizzasauce
- Den rigtige pizzasauce er puristisk
- Ofte stillede spørgsmål om pizzasauce
- 1 Kan San Marzano-tomater, 400 g nettovægt
- 4 g Salt
- 6 Basilikumblade
- 1 EL Olivenolie
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Læg tomaterne i en skål, og krydr med salt.
- Step 2Riv basilikumbladene, og kom dem i skålen.
- Step 3Tilsæt olivenolie.
- Step 4Mos det hele lidt efter lidt med hænderne eller en gaffel, og bland det. Alternativt kan du presse tomaterne gennem en køkkensigte af metal eller køre dem gennem en blender. Tomaterne er færdige, når der ikke er store stykker tilbage.
Pizzasauce som på et pizzeria

I Tyskland finder man ofte opskrifter på pizzasauce med løg, hvidløg, krydderurter, grøntsager og endda rødvin. Det smager også godt, men det kan ikke kaldes “italiensk”.
For italienske pizzakokke er mindre mere. En napolitansk pizza indeholder som regel kun få ingredienser, men de er af meget høj kvalitet.
Ingen ville raffinere en pizzasauce her. Ingen oregano, ingen rosmarin. Tværtimod.
Der findes ikke engang et fælles ord for pizzasauce på italiensk. Det hedder simpelthen “pomodori” og henviser til tomater. Den klassiske sauce til pizza margherita i Napoli er ren tomat.
Som beskrevet i opskriften ovenfor tilsætter pizzabagerne kun grofthakkede eller gaffelknuste dåsetomater til dejen, som også kan krydres med lidt salt, basilikum og ekstra jomfruolivenolie.


Tomaten bliver til pizzasauce
Hvor godt pizzaen smager, afhænger i høj grad af tomaternes kvalitet. Ingen pizzaiolo i Napoli bruger friske tomater. Det skal være dåsetomater. De bedste er de geniale San Marzano-tomater. De vokser lige uden for døren til Napoli: på Vesuv, omkring landsbyen San Marzano med samme navn.
Lav aldrig pizzasauce i en blender!
En almindelig fejl, når man hakker dåsetomater, er at bruge en blender. Resultatet er en vandig konsistens, som er helt uegnet til pizza. En af hemmelighederne bag en god pizzasauce ligger i konsistensen: Den må ikke være for flydende eller for klumpet. Hvis du arbejder med dine hænder, har du perfekt kontrol over den.

Kog ikke pizzasaucen ind
Især i begyndelsen af deres pizzakarriere tror mange, at pizzasauce – ligesom en sugo – skal koges i lang tid for at blive perfekt. Det er en udbredt misforståelse. Saucen til en napolitansk pizza er med vilje lidt mere vandig, og det er der en god grund til: I den ekstremt varme pizzaovn, som når op på over 400 grader Celsius, fordamper vandet meget hurtigt. Hvis saucen ikke indeholder nok fugt, kan den hurtigt brænde på – ikke kun i kanterne, men også i midten.
Mere om emnet
Videovejledning: Lav din egen pizzasauce
Hvis du foretrækker at se information i stedet for at læse den, skal du se denne video. Napolis pizzaverdensmester Davide Civitiello viser dig, hvordan du behandler flåede San Marzano-tomater på den bedst mulige måde – uden en blender og uden unødvendige krydderier! Resultatet er en smagfuld tomatsauce, præcis som i Napoli.
Gyldne regler for den bedste pizzasauce
- Brug altid dåsetomater, ikke friske!
- Med San Marzanos smager det ligesom i Napoli
- Når det gælder krydderier, er mindre mere
- Bland ikke, men hak manuelt
- En dråbe olivenolie forstærker smagen


Den rigtige pizzasauce er puristisk
I Napoli har det berømte pizzeria “Da Michele” et skilt på sig:
“Perciò nun e cercate
sti pizze complicate
ca fanno male â sacca
e o stommaco patì…”
“Gå ikke efter en fyldt pizza,
, det er ikke godt for pengepungen, og
ligger tungt i maven.”
Ofte stillede spørgsmål om pizzasauce
Napolitanske pizzeriaer bruger San Marzano-tomater på dåse.
Hjemmelavet pizzasauce lavet af knuste dåsetomater kan holde sig i 2-3 dage i køleskabet.
Nej, i Napoli, pizzaens hjemby, laver man ikke tomatsauce til pizza. Her bruger man afdryppede, finthakkede dåsetomater.
Der skal typisk bruges omkring 80-100 g tomatsauce til en pizza med en diameter på omkring 28-30 cm.
Med 400 g San Marzano-tomater kan du lave ca. 4 pizzaer, afhængigt af opskriften.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment