- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Polenta-opskrift fra Italien
Polenta, du gyldne gule majsdrøm! Opskriften på cremet, mættende polenta er helt enkel! Det eneste, du skal gøre, er at røre kraftigt!

- 250 g Fin majsgrød
- 1 L Vand
- 2 TL Salt
- 1 EL Smør
- 2 EL revet parmesan
- 1 Et skud mælk
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Salt vandet, og bring det i kog.
- Step 2Tilsæt mælken, og sænk temperaturen.
- Step 3Rør gradvist majsmel i med en stor træske.
- Step 4Kog polentaen ved svag varme i 30 minutter. Rør rundt med nogle minutters mellemrum, så der ikke er noget, der hænger fast i bunden.
- Step 5Rør smørret i, kort før kogetiden er slut, og smag polentaen til med parmesan.

Hvad er polenta egentlig?
Polenta er en gylden gul grød, der er kogt af malet majs, dvs. majsgrød. Der tilsættes vand, mælk og nogle gange ost. For et par år siden oplevede denne tidligere fattigmandsspise en forbløffende stigning og blev en delikatesse på restauranter med Michelin-stjerner.
Tips til polenta
- Brug en pande med en tyk bund til at tilberede polentaen!
- Du kan forkorte tilberedningstiden ved at købe forkogt majssemulje eller polentamel.
- Rør altid kun i én retning, når du laver mad. Det forhindrer, at der dannes klumper.

Polenta er typisk for Norditalien
Der går en slags polenta-ækvator gennem Italien: Polenta spises kun i de norditalienske regioner. For eksempel i Piemonte, Lombardiet, Friuli, Veneto og Trentino. Der er retten en af hjørnestenene i køkkenet. Syditalienerne håner derfor kærligt norditalienerne som “polentoni”!
Sådan har det dog ikke altid været, for majs kom først til Europa med de opdagelsesrejsende i Sydamerika fra 1650. På det tidspunkt blev der serveret grød lavet af malede hestebønner, kikærter eller boghvede. Majs erstattede meget hurtigt alle disse ingredienser. Majspolenta blev almindelig.
Der findes stadig tre typer polenta i Friuli i dag: gul polenta, hvid polenta lavet af lyst majsmel og sort polenta lavet af boghvede. Sidstnævnte serveres hovedsageligt med smør eller ansjoser, mens majspolentaen passer rigtig godt til grillet og bagt fisk. Den gule polenta er den mest alsidige.
Majs hedder granoturco på italiensk – tyrkisk majs, fordi majs blev importeret og kom til Venedig med skib.
Polenta stesa og variationer
Til polenta stesa lægges den kogte majsgrød på et fugtigt træbræt, smøres fladt ud og toppes med pølser, tomatsauce eller kødragout. Træpladen placeres derefter midt på bordet, og alle gæsterne forsyner sig med deres gafler.
Polenta smager også rigtig godt, hvis den først får lov til at køle af, derefter skæres i skiver og steges på en pande.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment