- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Risottoopskrift – grundopskrift fra Italien
Den grundlæggende risottoopskrift har uendelige variationer Med vores grundopskrift kan du lave en cremet, skinnende, snehvid risotto. Denne risotto bianco er en af primi piatti i Italien, hvilket betyder, at den serveres som en lille, selvstændig forret. Men den er også rigtig god som tilbehør til f.eks. gryderetter eller italienske pølser. Risotto kan også laves […]

- 1 L Grøntsagsbouillon
- 2 Skalotteløg
- 4 EL Olivenolie
- 300 g Risotto ris, f.eks. Carnaroli
- 100 ml Hvidvin, tør
- 4 EL Parmesanost, revet
- 100 g Smør
- Peber
- Salt
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Bring grøntsagsbouillonen i kog. Den skal være rigtig varm.
- Step 2Skræl skalotteløgene, og skær dem i tern.
- Step 3Varm olivenolien op i en gryde, og sauter skalotteløgene. Når de bliver gennemsigtige, tilsættes risene, og de sauteres i 1-2 minutter.
- Step 4Hæld vinen i, og lad det simre, til den næsten er kogt væk.
- Step 5Tilsæt en øsefuld grøntsagsbouillon til risottoen, og lad den simre. Gentag, indtil al bouillon er reduceret, og riskornene indeni er al dente. Rør rundt igen og igen.
- Step 6Når den sidste sjat bouillon er i risottoen, røres revet parmesan og smør i, så risene bliver cremede og blanke.
- Step 7Smag til med salt og peber.
- Step 8Tip: Vi anbefaler kun at krydre risottoen med salt og peber til allersidst. Parmesanen og bouillonen tilfører allerede så meget smag, at retten nogle gange slet ikke har brug for mere salt.

Ideelle typer ris til risottoopskriften
Det er ikke alle riskorn, der giver en god risotto. Med langkornede ris som basmati eller jasmin kommer man ikke langt med risotto. De almindelige parboiled ris i kogeposen er heller ikke egnede. Risotto skal laves med rundkornede ris, da det er de eneste ris, der har den nødvendige stivelse til at gøre risottoen rigtig cremet i sidste ende.
Ideelle og originale italienske rissorter er Carnaroli, Arborio, Vialone Nano eller Baldo. Hvis du vil vide præcis, hvilke ris der egner sig til hvilken risotto , så se her!
Den grundlæggende risottoopskrift har uendelige variationer
Med vores grundopskrift kan du lave en cremet, skinnende, snehvid risotto. Denne risotto bianco er en af primi piatti i Italien, hvilket betyder, at den serveres som en lille, selvstændig forret. Men den er også rigtig god som tilbehør til f.eks. gryderetter eller italienske pølser.
Risotto kan også laves som en selvstændig hovedret på ingen tid, som vil mætte alle. Du skal bare kombinere opskriften med dine yndlingsingredienser. Der er ingen grænser for din fantasi! I Italien finder du kombinationer med safran (risotto alla milanese), med fisk og skaldyr, med tomater, med spinat og gorgonzola, med porcini-svampe, trøfler eller fennikel, med asparges, græskar eller radicchio…
Mere om emnet
Risotto: et spørgsmål om konsistens
Risotto tilberedes traditionelt i en stor, åben gryde under omrøring. Vores grundopskrift giver dig retningslinjerne for en ret, der helt sikkert vil blive en succes. Den nøjagtige konsistens af din risotto er dog en smagssag. Generelt set er det ret enkelt.
Hvis risottoen truer med at blive for tør, skal du blot tilsætte lidt mere bouillon. Hvis du vil have den endnu mere flydende, skal du blot tilsætte lidt mere fond. I Italien kaldes dette “all onda”, eller bølget.

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment