Tagliatelle-opskrift – lav din egen tagliatelle

Vil du lave tagliatelle selv? Det er en god idé! Det er nemmere, end du måske tror. Hvis du gør det på den traditionelle måde, behøver du ikke engang en pastamaskine. Læs artiklen grundigt, ikke bare selve tagliatelle-opskriften, men også informationen omkring den. Vi har forsøgt at besvare alle dine spørgsmål om emnet. Hvis du stadig har et spørgsmål, kan du stille det i kommentarfeltet!

From Jens 5 Min Reading time

Italiensk tagliatelle-opskrift

Udskriv
1
4
Ingredienser
  • 400 g Mel, Tipo 00
  • 4 Æg
  • 1 Knibe Salt
  • Mel til arbejdsfladen
Equipment
  • Rullepind
  • Gaffel
  • Kniv
  • Ren arbejdsflade
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 time

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Hæld melet i en bunke, og lad der være en fordybning i midten til æggene. Læg æggene i midten, og rør dem ind i melet med en gaffel. Sørg for, at din “melpude” ikke går i stykker, så æggene løber ud.
  2. Step 2
    Ælt derefter dejen med hænderne i ca. 15 minutter. Det giver en fin, glat og gul dej.
  3. Step 3
    Lad dejen hvile i en lufttæt beholder i mindst 30 minutter.
  4. Step 4
    Skær dejen i halve med en kniv. Form det ene stykke til en kugle, tryk den flad, og rul den så tyndt ud som muligt på en melet arbejdsflade med en melet kagerulle.
  5. Step 5
    Mel den udrullede dej let. Fold nu den øverste del 5 cm indad fra kanten af dejen. Fold derefter den nederste ende yderligere 5 cm indad. Fold derefter toppen over igen, så bunden igen osv. Når dine halvdele mødes på midten, skal du folde den nederste halvdel ind på den øverste halvdel.
  6. Step 6
    Tag derefter en kniv og skær 1 cm brede strimler af den foldede dej. Dette vil skabe dine lange tagliatelle.
Do you like the recipe?
Pasta-fresca-Mehl
Pastamel type 00 – Pasta Fresca

Det perfekte mel til frisk pasta: Takket være det afbalancerede stivelsesindhold og den faste glutenstruktur binder det smør eller æggeblomme perfekt. Den skinnende, faste dej er også ideel til choux-bagværk.

Tagliatelle-opskriften er ideel til pastamaskinen

Skær et stykke på størrelse med et æble af din pastadej, læg det i pastamaskinen, og vend dejen igennem den. Den rette indstilling på pastamaskinen afhænger af dens indstilling. Den færdige pasta skal være ca. 1 mm tynd.

Skær pastadejen i æblestore stykker
Kom pastaen i pastamaskinen

Hvis du ikke har en pastamaskine eller ikke ønsker at arbejde med en kniv, er her et andet tip: Der findes også specielt drejede kageruller, som skærer flere båndnudler på samme tid.

Tagliatelle-opskriften fungerer kun med de rigtige ingredienser

For at lave traditionelle tagliatelle skal du bruge typisk mel: italiensk mel type 00. Denne type mel er ideel, fordi den giver den rette konsistens og elasticitet til pastaen.

Æg er en anden vigtig ingrediens. De giver dejen dens struktur og smag. Hvis du foretrækker en vegansk version, kan du bruge pastadej med semola rimacinata, dvs. italiensk semulje af hård hvede.

Sådan tørrer du tagliatelle

Når du har rullet dejen ud og skåret den i tagliatelle-strimler, skal du støve pastaen let med mel. Læg de udskårne tagliateller løst på et rent viskestykke eller en bageplade drysset med mel. Sørg for, at pastaen ikke ligger oven på hinanden.

Alternativt kan du tage en håndfuld tagliatelle og forsigtigt vikle den rundt om dine fingre, så den danner en løs rede. Eller placer pastaen på bagepladen i en cirkulær bevægelse. Sørg for, at rederne ikke er for tætpakkede, så luften kan cirkulere godt.

Rul tagliatellen sammen til en rede
Tør pasta

En anden mulighed er at hænge tagliatellen på et pastatørrestativ. Alternativt kan du også bruge en ren bøjle til at hænge pastaen på. Sørg for, at pastaen er jævnt fordelt og har plads nok til at få luft hele vejen rundt.

Lad altid pastaen tørre på et godt ventileret sted ved stuetemperatur. Tørretiden kan variere, men tagliatelle har normalt brug for omkring 24-48 timer. Du ved, at de er klar, når de er hårde og sprøde. Når tagliatellerne er helt tørre, kan du opbevare dem i lufttætte beholdere eller plastikposer. Så kan de holde sig i flere uger.

Tørring af tagliatelle

Hvad er tagliatelle egentlig?

Tagliatelle er en lang pastaform, der falder ind under paraplybetegnelsen tagliatelle. De er typiske for regionerne Emilia-Romagna og Marche. Navnet stammer fra verbet tagliare = at skære. De ligner fettuccine.

En gylden kopi af en ideel tagliatella er udstillet i Bolognas handelskammer, som angiver de nøjagtige mål på 1 mm i højden og 6 mm i bredden for rå tagliatelle. Når de er kogte, er de lidt bredere. Pappardelle er endnu bredere.

Du skal bare lave tagliatelle selv

Tilberedningsinstruktioner til din friske pasta

Bring nok vand (1 liter pr. 100 g pasta) i kog, og salt det generøst. Dine friske tagliatelle skal kun koge i 2-3 minutter. De skal være al dente, dvs. stadig lidt faste at bide i.

Dette er klassiske saucer til hjemmelavet tagliatelle

De brede nudler er meget velegnede til fyldige og cremede saucer:

  • Den mest klassiske sauce til tagliatelle er ragù(bolognese). Den rige kombination af hakket kød, tomater, løg, gulerødder, selleri og rødvin er perfekt.
  • Cremet carbonara med guanciale og æggeblomme smager skønt med tagliatelle.
Tagliatelle con Ragu
Tagliatelle med pesto genovese

  • Pesto i alle dens variationer smager godt med tagliatelle: pesto alla genovese, pesto rosso eller salsa alle noci.
  • Tagliatelle med salviesmør og parmesan er et puristisk, men meget lækkert serveringsforslag.
  • Tagliatelle med laks er ikke helt italiensk, men superlækkert.

FAQ Tagliatelle-opskrift

Hvilket mel skal jeg bruge til tagliatelle?

Italiensk Tipo 00-mel bruges normalt til traditionelle tagliatelle. Det har en fin konsistens og er ideelt til pastadej. Alternativt kan man bruge semulje af hård hvede for at give pastaen en lidt grovere tekstur.

Hvor mange æg skal jeg bruge pr. 100 g mel?

Den sædvanlige tommelfingerregel er et æg pr. 100 g mel. Det betyder, at der skal bruges fire æg til 400 g mel. Afhængigt af æggenes størrelse og melets vandindhold kan det dog være nødvendigt at justere mængden en smule.

Skal jeg lade dejen hvile?

Ja, det er vigtigt at lade dejen hvile i mindst 30 minutter. Det får gluten til at slappe af, hvilket gør dejen mere elastisk og nemmere at rulle ud.

Hvordan opbevarer jeg frisk tagliatelle?

Friske tagliatelle kan opbevares i køleskabet i en eller to dage. Det er bedst at mele dem let og opbevare dem i en lufttæt beholder. For længere tids opbevaring kan pastaen fryses.

Hvordan undgår jeg, at tagliatellen klistrer sammen?

For at undgå, at tagliatelle klistrer sammen, skal de drysses let med mel efter udskæring og spredes løst eller hænges op. Når du koger, hjælper det at bruge nok vand og røre rundt i pastaen af og til.

Kan jeg forberede pastadejen på forhånd?

Ja, pastadejen kan tilberedes i forvejen og opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet. Den skal dog bruges inden for 24 timer for at sikre den bedste kvalitet.

Tagliatelle trin for trin

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 fra 1 stemme
Skriv et svar
Opskrift Vurdering




Mandatory fields