- Antipasti
- Bella Italia
- Dessert
- Drikkevarer
- Hovedretter
- Italienske yndlingsopskrifter
- Pasta
- Pizza
- Tilbehør og salat
- Tips og viden
- Unkategorisiert
Lasagne-opskrift – original fra Italien
Din lasagneopskrift på italiensk lasagne! Med denne traditionelle opskrift kan du lave denne klassiske italienske ret på ingen tid. Så buon apptito!

- 1 Gulerødder, ca. 100 g
- 100 g Knoldselleri
- 1 Løg, ca. 100 g
- 3 EL Olivenolie
- 350 g Blandet hakket kød
- Salt
- Peber
- 100 ml tør hvidvin, f.eks. pinot grigio
- 700 ml Hældte tomater
- 1 Laurbærblad
- 50 g Smør
- 3 EL Mel
- 500 ml Mælk
- 500 g Lasagneplader
- 1 Knibe friskrevet muskatnød
- 250 g Mozzarella-ost
- 100 g Parmesanost
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Til ragù’en skæres gulerod, selleri og løg i små, fine tern. Sautér grøntsagerne i 3 spsk. olivenolie på en pande ved middel varme.
- Step 2Tilsæt hakket, og brun det godt ved høj varme. Rør rundt flere gange, så der ikke dannes klumper.
- Step 3Smag raguen til med salt og peber, og smag til med et halvt glas hvidvin.
- Step 4Når vinen er fordampet, kommes de afdryppede tomater og laurbærbladet i saucen. Læg låg på, og lad det simre ved svag varme i 1 time.
- Step 5Smelt smørret i en lille gryde for at lave bechamelsaucen. Rør melet ud i smørret med et piskeris, og tilsæt gradvist mælken under omrøring. Lad saucen simre under omrøring, indtil den tykner og får en cremet konsistens. Smag til med salt og muskatnød.
- Step 6Forvarm ovnen til 180°C.
- Step 7Skær mozzarellaen i fine tern, og riv parmesanen.
- Step 8Fordel lidt ragù i bunden af et ovnfast fad. Læg et lag lasagneplader på. Fordel et tyndt lag kødsauce, et par tern mozzarella og et tyndt lag bechamelsauce jævnt over pladerne. Dæk det hele med det næste lag lasagneplader, tilsæt derefter ragù, ost og bechamel igen og så videre …
- Step 9Slut af med et lag bechamelsauce, kun drysset med revet parmesanost.
- Step 10Bag lasagnen i ovnen ved 180° C i 25-30 minutter, til den er gyldenbrun.
Yndlingsmad Lasagne
Lasagne er en af de mange italienske opskrifter, der er på alles læber i Tyskland. Den populære ret med pastaplader, ragù alla bolognese og bechamelsauce har alle sikkert spist på et eller andet tidspunkt: Enten på restaurant, hjemmelavet eller frosset ned, fordi det skulle gå hurtigt.
Lasagne er den perfekte ret til gæster. Du kan forberede alt, og når dine gæster kommer, skal du bare sætte den i ovnen i en halv time. Så er den færdig!


Historien om lasagneopskrifter
Overraskende nok kommer et af de første skriftlige vidnesbyrd om den lagdelte pastaret slet ikke fra Italien, men fra England! En opskrift kaldet losoyn er beskrevet i den berømte (blandt eksperter) kogebog Forme of Cury fra det 14. århundrede. Den består af lagdelte pastaplader med gratineret ost.
Det betyder selvfølgelig ikke, at lasagne er en engelsk opfindelse. I selve Italien går det første skriftlige bevis på “lesagne” tilbage til det 13. århundrede. En opskrift på lasagne med tomater blev første gang udgivet i en bog i 1881.
Lasagne opskrift – De italienske variationer
I Italien laver hver region sin egen lasagneopskrift. Versionerne er nogle gange ret forskellige. Lasagnen fra Emilia-Romagna-regionen, kendt som lasagne al forno (= ovnlasagne), er blevet verdensberømt.
Emilia Romagna
I denne ret lægges friske lasagneplader skiftevis i lag med ragù, bechamel og parmesan i et ildfast fad. Ragùen tilberedes med blandet hakket kød, f.eks. tern af kyllingelever, parmaskinke og oksekød.
Regionens lasagne er traditionelt grøn, da lasagnepladerne er farvet med spinat. Et par flager smør på det sidste lag gør skorpen rigtig sprød og gylden.
I Italien kaldes denne version både lasagne pasticciate og lasagne alla casalinga (= på husmodermanér).
Mærker
I den centrale italienske region bages “Vincigrassi” i ovnen. Det indebærer skiftevis lag af pasta med en sauce lavet af lam, kalvehjerne eller kalvebrisler, kyllingelever, vin og tomater. Der tilsættes også bechamelsauce og parmesanost.
Napoli og Campania
Pladerne i den lokale lasagne er lavet af ren durumhvedegryn. Ind imellem er der lag af frugtagtig tomatsauce og mejeriprodukter som mozzarella, provola eller ricotta. Det hakkede kød kommer også i form af kugler kaldet polpette.
Sicilien
Fyldet i siciliansk lasagne minder om fyldet i napolitansk lasagne. Den består af stegte kødboller, hårdkogte æg, regional ost som caciocavallo ragusano og grøntsager.
Veneto
I Veneto-regionen er en variant udbredt, hvor Radicchio Rosso di Treviso bruges i stedet for kødsovsen.
Mere om emnet

Vegetarisk lasagne
Hvis du ikke vil bruge kød, kan du også lave lasagne med grøntsager i stedet eller erstatte ragù alla bolognese med en tofu-version.
En klassisk kombination som spinat og ricotta er også ideel til en vegetarisk lasagne.
Om efteråret er f.eks. en variation med græskar og svampe eller med mangold og kålrabi lækker. Hvis du spiser fisk, bør du prøve en lasagne med laks eller skaldyr. Kort sagt er der absolut ingen grænser for din fantasi.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment